餐廳: 捌壹壹 (奶路臣街)
資訊:

成日聽人講酸菜魚好好食,但就真係未食過,見到呢間係openrice咁多好評,地點又就腳,所以就去試一試喇😍😍(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌗🌑必食冷鍋酸菜魚($208)之前未食過酸菜魚,但試過係其他地方打邊爐用酸菜湯底,酸到完全食唔落野,但見呢間好多人食完都好評就去試下😎 湯底又酸又麻好惹味,會令到你食完keep住想繼續食,啲魚全部都滑溜溜,食落都係啖啖肉,連碎骨都無既~佢冷鍋既意思就係煮好左先上菜,一上枱就可以食,又唔使擔心一路煲佢拎到佢愈煮愈老😝😝 我地唔係好食得辣就揀左bb辣,對我地黎講都夠曬辣了🤣大概係痰仔三少辣咁上下既辣度~本身個鍋有好多魚,食極都仲有咁,然後仲有寬粉,寬粉真係好正,索曬啲湯汁,又煙煙韌韌,值得encore☺️☺️香油海蜇($45)呢個無叫到辣既,食落酸酸咪咪幾開胃架,啲海蜇都非常爽口,作為開胃菜都係一個唔錯既選擇🤫芒果沙冰($42)食呢啲辣辣地既野梗係叫番啲凍冰冰既野飲喇,呢個芒果沙冰勁大杯🤣又唔會太甜,我地兩個人share一杯就岩岩好喇😎紅糖桂花冰粉($25)呢個係有啲似啫喱同寒天既甜品咁,佢加左啲紅糖水同莓粒,酸酸甜甜咁,食完酸菜魚之後食番個冰冰涼涼既甜品簡

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
必食冷鍋酸菜魚($208)
必食冷鍋酸菜魚

香油海蜇($45)

芒果沙冰($42)

紅糖桂花冰粉($25)
呢個係有啲似啫喱同寒天既甜品咁,佢加左啲紅糖水同莓粒,酸酸甜甜咁,食完酸菜魚之後食番個冰冰涼涼既甜品簡直perfect🥰🥰

黑糖糍粑($35)
呢個其實係一個類似炸糯米既甜品,面頭加左黃豆粉,食落好煙韌😆平身就唔係太甜既,大家可以點埋黑糖食,咁樣食落就會滿足啲🥰🥰
黑糖糍粑

價錢:🌕🌕🌕🌖🌑
大將$200一大鍋酸菜魚都幾抵食,2個人食一鍋再加啲小食岩岩好😋😋😋 如果多人啲黎佢仲有個size大啲既鍋比你揀😝😝小食啲價錢都好大眾化,份量都足夠👍🏻👍🏻👍🏻

交通:🌕🌕🌕🌕🌑
位於旺角奶路臣街,係旺角東或者旺角站行過去都勁方便😎食完又可以去附近波鞋街/Moko慢慢行街☺️☺️
揸車的話,勝利道附近都好多咪錶,或者最近睇到Moko購物泊車優惠勁抵,星期一至四:$100/3小時;星期五至日:$200/4小時,以前就話驚去旺角唔知泊邊到好,而家完全唔使擔心🤣🤣
但記得優惠做到4月20日咋🙈

環境:🌕🌕🌕🌗🌑
當日去食都好多人食,但枱貼枱之間都會有間板,2個人食都會比4人枱,所以都坐得舒服😌🥰店員服務都唔錯,當日好多人食但得2位店員,上菜都好快同店員都有禮貌同友善🤗

性價比:🌕🌕🌕🌗🌑
雖然酸菜魚黎講我地其實都係第一次食,但我地覺得呢間既價錢同味道都算係幾好,感覺都算係唔錯架🤣如果冬天黎食既話應該會再開心啲,因為食完個人會暖lup lup🤩🤩
必食冷鍋酸菜魚
黑糖糍粑