2023-11-20 839 瀏覽
放大假,繼續周圍同屋企人去飲茶, book mark咗呢間好耐。平時只會飲下午茶,但係呢間嘅話茶市最晏都係去到三點,所以今日12:30已經出嚟食嘢。呢度啲食物比較偏淡,但係啲炸物比較出色。個南乳豬手比較出色,夠味亦都好淋滑。韭菜餃同埋鮮竹腐皮卷嘅話個皮都做得好好,可惜尖椒同尖椒同韭菜餃裏面啲鯪魚肉冇魚肉味,腐皮卷嘅話啲餡亦都比較少。豬什粥都幾足料,但係就材料偏細,可能太大塊,煮嘅時候驚會太老身。所以切得比較細,咁我唯有比一個咁合理嘅解釋比佢。蝦餃同埋娥姐粉果啲蝦肉都幾彈牙,同埋有原隻蝦粒,呢方面係幾好嘅。食點心就順便試埋佢啲小菜啦,叫咗個黑椒牛仔骨,$58來講份量係好足料嘅,但係啲牛肉拿得太犀利呢度嘅話係唯一失敗嘅地方。個肉絲炒麵嚟講,個底係幾好,唔見有油,食落亦都唔會膩口。椰汁糕都幾出色幾香,唔會拮落去就散。但係個胡椒豬肚湯鮮竹卷就差少少,有呀嘛神粹但係佢啲胡椒肯定冇拍過先滾,因為完全唔出味。點心價格唔算貴,咁如果唔係食開濃味嘅嘢,呢度都係一個唔錯嘅選擇,因為都坐得舒服又寬敞。