2021-05-04 1401 瀏覽
記得以前同朋友去四川旅行,出返成都通常都會食串串火鍋,一來嗰度冇香港咁多唔同國家嘅菜式,二來串串就好似放題咁,乜都有,每一串都係細細舊,想食乜自己拎,唔怕話叫左一碟火鍋料冇其他人食。但喺香港雖然多火鍋店,但串串火鍋就唔多,約左當年嘅旅行腳飯聚,最好梗係黎返個串串火鍋懷勉下。Fun Fun串串鍋係一間串串火鍋店,黃金時段任飲任食兩個鐘$158/人,冇額外醬料費,加埋一都唔洗$180,價錢算平,火鍋料同野飲選擇唔算少,我覺得最大賣點係麵款好多,有成五六款揀,連韓國即食麵同營多都有。火鍋料大部份用竹簽串起,有肉有菜,除左自助區見倒嘅火鍋料,枱上面嘅點菜紙亦另外有十幾款火鍋料可以order。野飲方面,果汁涼茶汽水都有,連比較少見嘅沙士同台牌都有。鴻福堂涼茶有好隻味。甜品方面,除左雪糕雪條,哩度仲有豆腐花。雖然冇收醬汁費,但醬料選擇絕對唔馬虎。湯底有六款揀,有辣有唔辣,食串串一定要揀麻辣湯底,但為免太油,我地就加$25揀左鴛鴦湯底,另一邊揀左椰香海底椰雞鍋。麻辣湯底我地揀左中辣,辣得過癮,但麻味就唔算太重。而海底椰雞鍋就幾香椰子味。趁湯底未滾先每人拎罐野飲先。自助區嘅火鍋料每樣都拎左啲,肉都係比

野飲方面,果汁涼茶汽水都有,連比較少見嘅沙士同台牌都有。

雖然冇收醬汁費,但醬料選擇絕對唔馬虎。

招牌重慶麻辣湯金鍋拼椰香海底椰雞鍋
趁湯底未滾先每人拎罐野飲先。

自助區嘅火鍋料每樣都拎左啲,肉都係比較細粒,一個人都要食幾串,不過用竹簽串住有度好,係就咁拎返枝竹簽上黎就食得,唔洗左撈右撈唔知啲食物浮左去邊。

蟹棒好大條,一條等於平時幾條,必食!

鵝腸雖然係急凍貨,不過唔會太多肥膏,都幾爽口。
鵝腸

之前提到,除左自助區之外,點菜紙都有火鍋料可以點,而點菜紙嘅火鍋料都比自助區高質少少,好似哩個串串芫荽牛絕對係必食,除左肉量比自助區嘅肉多啲有口感啲之外,芫荽味都好香,不過如果唔太食得辣,建議唔好放喺麻辣湯入面灼熟,寧願喺冇辣嘅湯底灼熟左先放喺麻辣湯底度過辣河,因為芫荽好吸辣味,長放麻辣湯會令到成串牛肉好辣。
串串芫荽牛

黑豚腩片

湯丸皮比較厚,不過芝麻餡都幾香,以任食黎講質素都可以接受。
湯丸
豆腐花好滑唔會太甜。
豆腐花
雪係係阿波蘿,朱古力味比芋頭味好食。
雪糕

總結,野食野飲雖然唔係咩貴價貨,但款式都幾多,質素亦可以接受,以哩個價錢性價比算高。麵款選擇都有五六款,其中以韓國麵最搶手,想食嘅最好一早拎定先,因為麵類都唔會再refill。另外因為平價場座位會迫少少,餐枱都比較細,放唔倒太多野,建議唔好一次過拎太多野食,食到咁上下先再拎。
招牌重慶麻辣湯金鍋拼椰香海底椰雞鍋
鵝腸