2021-10-14 99 瀏覽
岩岩打左兩個風 作為服務業既我 打幾多號風都係要開工既 咁岩今次約左人 好彩臨收工前都落左8號波 就同朋友搵到依間新開既甜品店咁岩打完風就開番 就決定黎依度小聚一下位置方面 位於the one對上斜路 舊時好似印象係一間茶記定車仔麵檔 店面以Tiffany blue色調設計 絕對係幾搶眼既一間店 內裡是簡約Tiffany blue裝修 打卡一流個人超愛這種設計haha由於試業關係 堂食可享9折優惠 唔好以為試業階段就冇乜野食 反之 店舖推出好多甜品 樣樣好吸引 今次就分別點左 抹茶湯圓($42) 、糖不甩($15) 、 紅豆咖啡雪糕($42) 基本上客人可以掃QR CODE落order,但要用visa master嗰啲網上俾錢先 , 冇既就即時出去落單俾錢。首先到既糖不甩同抹茶湯圓 , 抹茶湯圓據聞都係依間promote菜式之一。一碗有5粒 , 先講個糖水 , 不得不說好特別 是以桂花糖水作配襯, 一入口係清香既桂花味 感到好意外 而湯圓一咬 啲抹茶流水爆哂出黎 絕對真材實料, 濃郁既抹茶味絕對岩哂一眾既抹茶迷😋😋 糖不甩 一碗大概5粒左右 , 細細粒,$15黎講算係抵 之後緊接既就係
個人超愛這種設計haha

糖不甩 一碗大概5粒左右 , 細細粒,$15黎講算係抵
之後緊接既就係朋友既紅豆咖啡雪糕 , 底部是以紅豆壓底 上面配有咖啡味雪糕 配上奶 入口係清香奶同咖啡味, 意外既 咖啡味雪糕唔會濃到苦 岩岩好
紅豆咖啡雪糕
左 :糖不甩,  右:  抹茶湯圓

*題外話 由於今次我食既係抹茶湯圓 所以描述會以湯圓為主

見隔離枱叫左2份榴槤爽冰 , 是依間店舖既no.3熱賣甜品,榴槤味超濃烈, 濃烈即係代表真材實料,岩哂榴槤愛好者 😆不過相信討厭榴槤既朋友絕對會避之則吉😂
宵夜
紅豆咖啡雪糕