就咁睇門口我以為係甚麼cafe,原來係台灣餐廳,咁有feel即刻逼朋友同我試~哈哈傳統清燉牛肉麵 $78去完台灣玩返黎依然想食台灣野,所以一開波我已經自私點左個清燉牛肉麵,聽講D面係手打嘅,唔怪得視覺上都已經感受到分別啦.碗麵都有幾多塊牛肉,雖然都有幾多肥膏,但撇除呢方面,D牛肉好林好好咬亦都好夠味~麵條我覺得才是重點.用筷子夾佢已經好滑,入口特別爽口彈牙,而且有厚度,食一碗都幾飽,不過本身比較清淡嘅我就覺得個湯咸左D宜蘭鹽酥雞滷肉飯 $72朋友叫左個鹽酥雞飯,佢個鹽酥雞分開上,所以我有得食~~~睇落好似好少咁,其實佢都幾多,每粒雞都炸到剛剛好,唔會太脆太油,加上椒鹽唔係好多,食到香口惹味但唔會咸到瘋狂飲水,裡面D雞肉仲係嫩,真係唔錯唔錯.至於滷肉飯D肉唔會太肥,同白飯比例都差唔多,唔會成碗飯濕曬都唔會好乾,份量亦剛剛好,食得過.丫爸皮蛋豆腐 $42皮蛋豆腐絕對係必食!我第一次見D豆腐係碎成咁!原來咁先係最正!雖然D豆腐碎曬,但依然好滑好有大豆味,而D醬汁都撈得好均勻,唔會一忽超鹹一忽又無味~~D皮蛋亦好彈牙,連我最唔鍾意食嘅蔥花都因為完美調味而越食越開胃,如果我食緊白飯,用黎撈飯就完

傳統清燉牛肉麵 $78

宜蘭鹽酥雞滷肉飯 $72
宜蘭鹽酥雞滷肉飯

丫爸皮蛋豆腐 $42
丫爸皮蛋豆腐

皮蛋豆腐絕對係必食!我第一次見D豆腐係碎成咁!原來咁先係最正!雖然D豆腐碎曬,但依然好滑好有大豆味,而D醬汁都撈得好均勻,唔會一忽超鹹一忽又無味~~D皮蛋亦好彈牙,連我最唔鍾意食嘅蔥花都因為完美調味而越食越開胃,如果我食緊白飯,用黎撈飯就完美啦~~其他野可以唔食但呢個就一定要叫!
Menu:
宜蘭鹽酥雞滷肉飯