2016-08-23 374 瀏覽
旅行回來家姐第一時間約我飲茶交換手信,約 gathering 既推介一定要乾淨舒服,坐得闊落唔好迫。都仲要方便佢泊車喎!真係千挑萬選千呼萬喚!最終因為姐夫係潮州人佢好鍾意食呢間百樂小館。解決左我哋選址嘅煩惱!飲茶。滷水粉面飯乜都有,尤其是佢哋帶埋小朋友,我飲茶就鍾意嘆茶,我 ❤ 蜜汁叉燒。好鐘意食叉燒,我覺得好夠味又夠香,勁多汁,叉燒仲有少少焦香~!嘩!好好味!好耐都冇試過食馬拉糕啦!仲要成個籠仔咁樣上,質感綿軟,做到古法馬拉糕的精髓,糖香味夠獨特。同埋叫咗我同家姐都好鍾意食的鮑汁扣鳳爪,果然好膠食完之後嘴邊有痴笠笠嘅感覺,可以補充骨膠原喔~哈哈!雞腳入哂味之餘仲炆得好腍。其實飲茶我傾計多過食嘢,我哋都係鍾意食點心,呢度啲點心真係幾靚下!時菜鯪魚球,鮮蝦燒賣,燒賣豬肉與蝦的比例均等,是半肥瘦算,彈牙又好味。香酥魷魚鬚,外皮香酥,魷魚須脆嫩可口。薑米鱈魚粒炒飯,飯身炒到清爽無油,粒粒分明,鱈魚有提味作用。女人嘅甜品開動,忙來忙去最想就係食花生湯圓。
蜜汁叉燒
鮑汁扣鳳爪

香酥魷魚鬚,外皮香酥,魷魚須脆嫩可口。
女人嘅甜品開動,忙來忙去最想就係食花生湯圓。
蜜汁叉燒
鮑汁扣鳳爪