今日偶爾來到了西營盤,下午兩點多,仲未食lunch, 知道西營盤有好多唔錯嘅coffee shop/ cafe, 專登揀左間多好評嘅來試試。原來coffee shop 就在港鐵西營盤站B1出口對面!好方便喎! 可是我從藝里坊走來,卻花了好一陣子才找到😅餐廳尚算闊落,有裝潢,簡單x型格x悠閒風,鐘意。枱大,座位是梳化型,都好舒服只係枱與枱都幾近,你完全可以同隔離枱傾計😅所以好嘈!!平日嘅下午,Zion都好多人,每枱都有人坐。而且客人絡驛不絶。好幾枱的客人都帶有備而來,似乎會喺度過一整個下午。 所以如果weekend,應該更難有位!如果鐘意自然風,想「呼吸」,放狗狗嘅朋友,可以坐出面嘅位。尤其喺秋天,天氣清涼,甚為寫意舒服。餐廳係半自助形式,要先去櫃枱買野食,攞號碼牌,店員稍後送上食物。熱(大)黑芝麻燕麥拿鐵(燕麥奶) (Black Sesame Latte w/ Oat Milk) ($43)可另加$3, 選用Oat milk 燕麥奶/ Soy milk豆奶芝麻夠香濃,加上燕麥味,互相配合,好好味😋只係好細杯,唔知係咪用玻璃杯盛裝嘅原因。我見其他人飲熱飲都係用瓷杯的。。Smoked Sa

可是我從藝里坊走來,卻花了好一陣子才找到😅

餐廳尚算闊落,有裝潢,簡單x型格x悠閒風,鐘意。
枱大,座位是梳化型,都好舒服
只係枱與枱都幾近,你完全可以同隔離枱傾計😅
所以好嘈!!

Black  Sesame  Latte (with Oat Milk)

芝麻夠香濃,加上燕麥味,互相配合,好好味😋

Smoked Salmon  Egg  Benedict乙

Smoked  Salmon  Egg  Benedict

Smoked Salmon Egg Benedict ($98)
煙三文魚份量好足!😮😍
牛油果🥑唔算好新鮮,過熟起根了
成份班尼迪唔熱只係微暖
配上生洋蔥,仲有沙律菜伴碟
成個食物配搭得好好味!👍🏻

插曲:

店員可能是新請或幫工,完全不熟手,落單對menu唔認識,問關於食物嘅嘢唔識答,卡機唔識用,㩒收銀機搞左好耐。。。卒之,搞左五至十分鐘先買完野食。。😓

不過總括嚟講,都算滿意的
2018-11-19
Smoked Salmon  Egg  Benedict乙
Smoked  Salmon  Egg  Benedict
  • Black  Sesame  Latte  with  Oat  Milk