2017-06-18 1676 瀏覽
今日落大雨,陪阿媽黎旺角攞衫,阿媽話附近有間拉麵店經常有人排隊,諗住咁大雨又差不多兩點幾,應該有位卦,就去碰吓運氣。麵店雖然喺旺角但其實係喺比較外圍嘅洗衣街嗰邊,但仍然要排隊。前面大約有十人,好在同時有幾枱客食完走人,所以等左10分鐘左右就入得。等位嗰陣,店員俾左張紙我地點嘢食。咦? 點解係沾麵唔係拉麵? 原來呢間麵店好特別,日間只做沾麵,夜晚就係拉麵。好在阿媽話never mind,反正未試過食沾麵,就試吓(其實我自己都未食過)。阿媽點咗蕃茄海蝦沾麵,我就點咗焙煎黑芝麻沾麵汁,我冇食早餐,所以加左麵底同埋半熟雞蛋。麵店內在環境真係好地道日本feel,阿媽話「好似我煲劇經常見到啲上班族默默地又「擒擒青」食麵嘅麵店。」一入到店就已經聽到幾聲響亮嘅いらっしゃいませ!而且店員經常以流利日文交談,真係以為入左隨意門去咗日本食麵。周圍都係啲日本動漫畫海報、裝飾、吧枱前面仲有啲action figures。上菜時,店員會俾返張點餐紙你離店時埋單用,食完可以喺「客人意見」欄度寫吓comment。餐廳寫埋回覆就貼咗上牆度,唔係凈係揀讚嗰啲貼架,好有heart!!有好多客人仲喺點餐紙後面畫公仔,餐廳會貼

有好多客人仲喺點餐紙後面畫公仔,餐廳會貼堂架

等食期間可以先睇吓食沾麵SOP,連SOP都用漫畫表示,仲有中、日、英文版本。
魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵 - 超級濃厚嘅黑芝麻沾麵汁,一上枱已經聞到好香芝麻味,質感就好似甜品芝麻糊咁,食落好有芝麻特有嘅咸香味。麵條好爽夠煙靭,加咗麵底真係好大碗麵,雖然我係肚餓狀態但最後都食唔晒……
魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵
黑芝麻沾麵汁入面有叉燒粒同埋竹筍,叉燒粒肥美,所以食落香滑充滿油香

原來配菜可以因個人喜好選擇,可以走筍、走蛋或走叉燒,不過我食食吓先望到,建議餐廳可以喺點餐紙註明。

魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵 - 又係一上枱就聞到濃烈蝦味,問阿媽整左兩啖試吓,未食嗰陣有啲擔心蕃茄味會蓋過蝦味,但食落覺得兩種味道都完美地平衡,真係いちばん架哩。

魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵
蕃茄海蝦沾麵入面除左叉燒粒同埋竹筍,仲全碗都係蝦,真係用料十足。

哈,全部都係蝦~

另加$25額外多三塊叉燒,三塊都好大塊,而且肥瘦均勻,一大塊咁食比起一粒粒更滿足

叉燒
如果食食吓嗰沾麵汁唔夠熱,可以搵店員落兩粒熱石喺碗汁度,整熱返個汁。
一加落去嗰吓就嗞嗞聲,然後碗汁就即刻冒煙,可以繼續熱住食~
記住呀,啲熱石係唔可以食落肚架……

沾麵汁嘅特色係味道濃厚,餐廳亦好貼心,擺咗壼檸檬水,中和吓味道~
連咁鍾意食拉麵嘅鳴門都直豎姆指
,搵晚一定要拉埋阿媽嚟試埋個拉麵。
魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵