2023-09-04 130 瀏覽
Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️ 誤打誤撞去左間懷舊風既茶室😍一入去茶香已經撲過黎,加埋成個裝潢,可以用典雅黎形容🌸是但總結: 鍾意清淡或者茶既朋友可以一試,但鍾意濃味既朋友可以skip是但食評🌟💬✰桂花岩茶凍捲蛋🍰  淡淡茶香😋捲蛋最重要既一點 - 濕潤,佢係做到既。 一食落去有淡淡茶既幽香,果凍既茶味🍵更加香濃😋甜度適中,剛剛好😋✰弄堂茶燻雞。配以蔥油拌意大利麵 及 藜麥柚子醋沙律🐔🍝🥗清雅😋雞🐔本身好嫰滑,帶有淡淡紅茶味同蘋果味🍎,小小甜味,成道菜都好柔和,好舒服。蔥油拌意大利麵🍝個麵身軟硬適中,蔥油味夠香濃又唔會太油膩,幾好。藜麥柚子醋沙律🥗完全中我紅心❤️,個柚子醋好好食,柚子味🍊好香濃,酸度剛剛好,唔係酸到拿喉,好清新,好好食。✰四川擔擔寬麵🍜 麻香十足🙂好鍾意佢個花椒味🌶️夠濃,夠麻,幾有驚喜。佢唔係傳統擔擔麵,無左個種超濃花生醬🥜同麻醬既味,取而代之係似肉醬意粉既味,甜甜地,有D蕃茄味🍅但個人而言,好似同個花椒味唔太夾,亦唔覺得係擔擔麵。✰紅糖糍粑🍡  升lv打卡版😋成個擺盤好靚,打卡一流,好佩服可以將一樣傳統野食包裝到咁靚,上得下大場面🌸雖然糍粑本身米香一般,但炸得夠
是但食評🌟💬
✰桂花岩茶凍捲蛋🍰  淡淡茶香😋
桂花岩茶凍捲蛋
弄堂茶燻雞。配以蔥油拌意大利麵 及 藜麥柚子醋沙律

✰四川擔擔寬麵🍜 麻香十足🙂
四川擔擔寬麵
好鍾意佢個花椒味🌶️夠濃,夠麻,幾有驚喜。
但個人而言,好似同個花椒味唔太夾,亦唔覺得係擔擔麵。
✰紅糖糍粑🍡  升lv打卡版😋
紅糖糍粑
雖然糍粑本身米香一般,但炸得夠透,夠熱,夠煙韌。
平時糍粑都淨係配紅糖同黃豆粉一齊食,但依到加埋烏龍忌廉芝士醬🧀一齊食,有幾match,個醬食落似平時既芝士奶蓋,個茶味都俾想象中香濃,balance返炸野既油感
加埋紅糖同黃豆粉一齊食,竟然有小小拖肥味,又幾驚喜😋
✰茉莉花抹茶柚子梳打🥤 清爽😋
茉莉花抹茶柚子梳打
茉莉花既淡雅花香🌼 抹茶的茶香味🍵 柚子的酸甜味🍊 3種味道加埋梳打既氣泡🥤 好似係口入邊跳舞咁💃 甜味都恰到好處,絕對係炎炎夏日既消暑良品☀️
重焙烏龍茶拿鐵
2023-08-26