天氣凍最好打邊爐,其實係香港人常用嘅藉口,火鍋店四季無休,已成為香港飲食界嘅常態。做生意日新月異,寧為雞口莫為牛後,要突圍而出,除咗好食實惠,仲要有噱頭。多謝TVB,夜消磨一介紹,即時惹起熱潮,一位難求,連訂位熱線都長期打唔入經過一番努力,皇天不負為食鬼,打N次後終於BOOK到枱。 餐廳位於商業大厦,地方有限加上其門如市,難怪咁難訂枱。一出𨋢只見堆滿等入座嘅客人,入到餐廳,不得了呀,點解會有個街市海鮮檔同牛肉檔喺度嘅?原來餐廳將其中一部份裝修成街市咁款,仲特登用紅色大燈罩做裝飾,想食新鮮就可以出嚟一份份叫。手切本地肥牛就係喺肉枱,即叫即切,真係好似行街市。 牆身寫滿九龍皇帝曾灶財嘅書法,呢啲係香港獨一無二嘅文化遺產,又貼咗好多上世紀街招同電影海報,玩味十足,亦好親切。 原隻豬肚胡椒雞湯$288湯底,係火鍋嘅靈魂,亦係令呢度晚晚爆場嘅秘密。呢個湯底用豬肚包住成隻雞嚟煲,上枱時成個波咁,侍應會幫手剪碎豬肚同拆開雞肉。雞肉已經煮到腍晒,輕輕力就分開到。先呷一口湯,充滿胡椒香同雞味,夠辣夠濃,成身都覺得暖♨️豬肚煮得夠時間,腍軟易食。雞肉受豬肚保護,肉質依然嫩滑,連胡椒

經過一番努力,皇天不負為食鬼,打N次後終於BOOK到枱。

原隻豬肚胡椒雞湯

原隻豬肚胡椒雞湯$288

豬肚煮得夠時間,腍軟易食。雞肉受豬肚保護,肉質依然嫩滑,連胡椒湯飲,正呀!
加上湯底而經有成隻雞同豬肚食,已經抵過出面啲火鍋店,唔會百幾二百蚊只係得個湯。
濃厚原隻雞煲花膠湯(大)

濃厚原隻雞煲花膠湯(大)$328

又係令人尖叫嘅湯底。雞湯底,加原隻雞配大量花膠而成。明顯花膠係後加,但發得爽口,
吸收完雞湯後更滋味,要湯底好味,除咗足料,最緊要夠火候,呢啖湯就飲得出熬得夠時間。不過顧得頭唔顧得髻,唔似豬肚雞咁有嘢保護,雞肉比較嚡口,但整體上都係比其他火鍋店嘅湯底出色,而且都係嗰嗰句,有湯飲有雞食,確係比淨係湯底實惠啲。

飲完碗湯暖咗肚,開始打邊爐。加湯時侍應都係加番雞湯比我哋,咁就唔怕比清水溝淡晒個湯底啦。

霸王卸甲火焰雞煲蟹粉鍋$398

相信係全港獨一無二又係全場最矜貴又最邪惡又最能呃LIKE嘅湯底。
有咩咁架勢?用一隻藥材醉雞,一隻花蟹加一堆花蛤,用淋花水壺將玫瑰露噴一轉,之後表演火焰鍋,埋尾加花雕同雞湯底,而且喺鍋中間坐熱半斤蟹粉用嚟點生料一齊食,呢個價錢真係UNBELIEVABLE!啖湯本身已經補到不得了,加埋酒香同海鮮甜味,淨飲湯都回味無窮呀
手切本地新鮮牛肉

手切本地新鮮牛肉$268

真係睇住師傅即叫即切,新鮮牛肉色澤油亮,較熟,唔會好似啲急凍貨咁又硬又乾。淖到僅僅熟,入口鬆化鮮甜,貴過美國貨真係有原因。
花竹蝦

游水花竹蝦$55/隻-$40/兩

花竹蝦全部生生猛猛,隻隻都長過手掌!肉質非常彈牙,蝦有蝦味,用湯底淥完仲保留到鮮味,點少少豉油已經係人間美味
鮮鮑魚仔

鮮鮑魚仔$38/隻

師傅好細心幫我哋除清鮑魚肉臟同埋打花,令鮑魚更快熟同易食啲。由於新鮮就是美,鮮甜鮑魚撈埋蟹粉一齊食,膽固醇同鮮味同時超晒標啊

花膠鮮蝦丸(半打)$88(掛住食無影相😅)

又係即叫即整。師傅將發好嘅花膠略為切細啲,再用新鮮蝦膠唧成乒乓波大小,食落堅彈牙,無雪味,花膠爽蝦膠爽,第度食唔到,食完亦都返唔到轉頭。😋

其他火鍋料乾淨俐落,尤其粟米極甜,腐竹豆味天然,更係驚喜之選。

近年興集體回憶,呢度裝修個場唔係大,但反而十分熱鬧,令我重拾上世紀香港光輝歲月嘅感覺,

除咗嘆美食,仲令香港人食到失落咗嘅香港情懷。
2015-12-10
原隻豬肚胡椒雞湯
濃厚原隻雞煲花膠湯(大)
手切本地新鮮牛肉
花竹蝦