2017-01-11 405 瀏覽
今日係我生日嘅大日子,女朋友安排左今日嘅節目,係午餐嘅時間,佢上網搵左呢一間羅麥記,一齊試一試。地點方面,雖然係商場入邊,但係都有啲難搵,原因係呢個商場都幾大同埋好難搵到電梯,行咗大概5分鐘,終於搵到!由外面望入去,一片暗暗嘅燈光,配搭着好懷舊嘅設計,營造出古舊嘅風格,相信係舊時嘅香港特色。懷舊嘅風格除咗係裝修彰顯到之外,餐牌亦都一樣。望落去枱墊,即刻勾起左兒時嘅回憶,因為係用康樂棋做枱墊,成個設計好有心思!睇睇餐牌,其實都有唔少嘅選擇。有多士、粉麵、焗飯,每個種類都有好多選擇!叫咗杯凍檸茶同埋熱朱古力,都係普通茶餐廳飲到嘅味道。呢個蝦多士值得推介!剛剛炸起既蝦多士,熱辣辣,外皮脆脆地,而且裏面都好足料,好有蝦既味道同埋啖啖肉,非常滿足!燴牛脷意粉牛脷煮得幾滑幾淋,最緊要冇乜渣,唔錯!但係意粉就一般,佢用粗身嘅意粉,個人覺得比較淋bat bat,唔夠爽口。羅麥雞翼撈丁用返鋪頭名來做呢道食物嘅名,理應好出名好有代表性,但有啲失望。雞翼唔夠滑,而且味道唔夠出,面亦都唔夠爽,加上價錢亦都比其他餐廳貴,絕對唔建議食呢個撈丁!美祿牛奶包幾特別嘅一個小食,完全冇諗過可以用美祿嘅粉來做呢個包嘅調味,

睇睇餐牌,其實都有唔少嘅選擇。
有多士、粉麵、焗飯,每個種類都有好多選擇!

叫咗杯凍檸茶同埋熱朱古力,都係普通茶餐廳飲到嘅味道。
凍檸茶及熱朱古力
呢個蝦多士值得推介!
蝦多士

羅麥雞翼撈丁
羅麥雞翼撈丁

美祿牛奶包
美綠牛奶包
幾特別嘅一個小食,完全冇諗過可以用美祿嘅粉來做呢個包嘅調味,有驚喜!
個麵包有啲似西多,脆脆嘅麵包中間夾左啲花生醬,面頭亦都有煉奶,喜歡食甜品嘅朋友,不妨一試!

兩個人嘅午餐居然食咗200幾蚊,雖然叫咗四個嘢食,食得都幾飽嘅,但整體來講,真係幾貴下,食物嘅味道亦都唔係全部都超班,服務態度方面,員工都唔算好,但如果你只係想係度打下卡,或者食少少輕食,都可以試一試。
2016-12-12
生日