2015-03-17 1977 瀏覽
屯門自從開左VCity之後,美食林立,亦都成為連繫西鐵站和屯門市廣場的重要橋樑,入屯門行街變得更容易!再一次經過羅麥記,被懷舊的裝修吸引左入嚟餐廳場內都算幾大,所以唔洗等位就可以入座。一坐低就發現除左餐廳裝潢外,餐牌同埋餐墊都別出心裁,餐牌造型類似小學時代課室日誌的簿本,不過入面所記嘅唔係功課和出席率,而係各樣小食、甜品、飲品等等。至於餐墊就造成一張棋盤咁,對於小朋友嚟講應該幾吸引,可惜冇棋同骰仔玩唔到首先上左份公司三文治,普普通通到喺menu中也只命名為「三文治」,係因為鍾意食三文治而點的。結果出人意表,最普通嘅小食反而幾好食,而且好足料,睇相都見到非常厚!算係對得住呢個價錢!跟手上埋杯熱奶茶,雖然呢度以港式茶餐廳為主題,但呢杯港式奶茶竟然冇想像中咁好飲,奶味偏多了!中途伙計將帳單呈上,用一個特大的衫夾夾住,幾得意然後係豬頸肉阿芝芝士撈麵,撈麵其實是撈丁,芝士汁味道雖然唔差,但略嫌稀左少少,豬頸肉少少韌,食落唔算係最好食嘅芝士撈丁,但係做得招牌推介嘅食物,希望日後會有改善,否則賣$50呢個價位,有d唔抵!另外仲叫左一味蝦多士,呈上時同男友都嚇親,冇預料過係咁大舊,第一下感覺係食唔哂、

算係對得住呢個價錢!
公司三文治
奶茶
中途伙計將帳單呈上,用一個特大的衫夾夾住,幾得意
豬頸肉阿芝芝士撈麵
另外仲叫左一味蝦多士,呈上時同男友都嚇親,冇預料過係咁大舊,第一下感覺係食唔哂、第二下覺得唔多好食
另外加左一張同手對比嘅相,一舊已經足足有半隻手咁大
食落就覺得後悔了,一嚟太大舊,二嚟粉太多,除咗最上層嘅一小舊蝦肉,下面全部都係油味、麵粉味,強烈建議可以整得細舊d,免得比過多麵粉味搶過蝦味
蝦多士(5件)
蝦多士(5件)
最後另加一張上次食嘅美祿牛奶多,今日因為試左蝦多士就冇再order返呢個小食,但實在太好味,特別再推薦返
雖然賣相上平平無奇,但係食落美祿粉同煉奶味道好夾,幾惹味
不過如果多士係熱嘅會更好味,開頭食落係凍嘅有d錯愕!好彩味道唔錯搭夠!
美祿牛奶多
整體而言,大部分食物只屬中等水平,而且比較難估計邊d好食邊d唔好食。如果噝屯門間唔中想食下港式下午茶,又諗唔到食咩好,羅麥記都算係一個唔錯選擇,但真係只限於偶一為之呢!
2015-03-13
公司三文治