2018-02-25 648 瀏覽
老夫子過農曆新年前,我係度碌Facebook見到堅多飲食資訊推介(包括OpenRice),係咁比佢哋炸我啲page。原來老夫子係元朗開咗間新店,搞到我呢個老夫子迷心都癢嘛,好想去見一下老夫子,大番薯,陳先生等等⋯⋯又好想睇下好耐冇睇過嘅"耐人尋味"啊。此老夫子餐廳位於形點二期。雖然形點二期唔係好大,但是你要搵一間餐廳都真是不容易。如果你唔熟識形點,你就要第一時間去搵呢個電子顯示屏,佢可以幫你book位,教你點搵你想去的餐廳,算幾方便。一去到老夫子門口,已經見到好多人,超多人係度等位,好彩我用咗電子顯示屏留咗位,所以唔使等好耐就有位了。餐廳外面同裏面都非常有老夫子特色,愛懷舊嘅你應該會喜歡。在等位嘅時候,發現老夫子同大番薯其實已經企係外面等緊同你影相囉。呵呵呵⋯⋯⋯餐廳餐牌設計得好靚,有好多不同種類嘅食物,搞到我有啲眼花撩亂啊⋯⋯⋯好彩,老夫子都好花心思,第一版就介紹咗十大推介,我呢啲有選擇困難症嘅人當然信曬佢,睇住來落單啦⋯⋯heee五花八門,即是美式什扒,見到個樣已經好想食,不過,新年期間食肉太多,所以睇下有冇小啲肉嘅鐵板餐,發現有個"香煎雞扒拼吉列炸蝦",心裡即時講咗:仲唔係你⋯⋯
老夫子

雞扒,原來餐廳好好,佢哋係用雞肶變成雞扒比你食,冇骨的,即是佢哋用全隻雞最滑嘅部分做成雞扒,好正啊⋯⋯雞扒肉滑,軟熟,有雞汁流出來,雞皮炸到好脆口,索索聲。味不咸,調味剛剛好。

炸蝦,細少,蝦肉軟熟,炸到蝦殼都非常脆口,一樣係索索聲,味鮮,仲有蝦味。

薯塊,現炸,鬆脆,質素高,配茄汁是絕配啊。

鐵板剛剛燒熱,放汁落去,仲會喳喳聲。

黑椒汁,味帶咸,點小小用來餸扒是不錯的選擇。

推介指數:8.5/10

膽大包天,即係忌廉溝鮮奶,係我極之想試的一款飲品。可惜,餐廳告訴我,棉花糖機壞了,未能提供。因此,我轉了白雪公主,即是雪碧加雲呢嗱雪糕。

雪碧是懷舊樽裝雪碧,正,加上老夫漫畫,懷舊feel十足啊。

雲呢嗱雪糕,質地好滑,好creamy,不太甜,不錯啊。

推介指數:8/10

鐵板煎雞扒拼炸蝦