2018-09-02 599 瀏覽
幾經辛苦,終於去完西藏,仲要無高山症,當然要熱烈地彈琴熱烈地唱,嚟鮨文又食omakase!茶碗蒸一打開個蓋,入面充滿自家製三文魚籽,每粒都晶瑩剔透非常飽滿,同外面嗰啲完全冇得比,係清甜帶柚子香㗎!至於個蛋真係好滑溜,帶少少鹹香嘅茶碗蒸真係無得頂!刺身5款1. 平靜魚切咗絲嘅平靜魚,加入芝麻、蔥花及薑蓉,入口先食到芝麻味,但千祈唔好放棄,要繼續咬,啲魚味先會出㗎,記住唔好咬幾吓即刻吞呀!2. 天婦羅帆立貝帆立貝炸到半熟,上幾次食都係開邊後釀入海膽,但今次轉做微辣嘅明太子,再加上一片紫蘇葉,外面再包紫菜,外層好薄,一咬開入面一絲絲嘅帆立貝肉顯現易見,口感好之餘呢個配搭又好新鮮3. 櫻煮八爪魚之前幾次喺元朗店都未試過,原來係黃埔店限定!要花上3日去烹調,第一日同八爪魚做massage後用低温煮;第二日先用明火慢煮,期間每10分鐘檢查一次check吓個煙韌度;第三日先加入自家製醬油浸一晚,慢煮出嚟嘅八爪魚肉身依然係粉紅色,就好以櫻花咁,所以佢就叫櫻花喇。不嬲怕咬唔開而唔鍾意食八爪魚嘅我,完全係被震懾住!軟綿程度非筆墨可形容,簡直一咬即開,仲非常入味,又帶少少八爪魚鮮味!係非常花心機嘅一款菜色!

刺身5款
1. 平靜魚
平靜魚

2. 天婦羅帆立貝

3. 櫻煮八爪魚

4. 酒蒸鮑魚
用清酒及慢火,慢慢煮用來自九州嘅鮑魚,足足7個鐘!入口煙韌彈牙,點少少用鮑魚肝製成嘅醬,鮮味更加濃郁;最後將大廚俾嘅小飯糰撈埋啲醬食,鮮味大爆發,完全忘記咗自己係食緊鮑魚肝!

5. 花咲蟹
估唔到今晚有機會試只限夏季捕撈嘅北海道四大名蟹之一,大廚用一塊大昆布包住隻蟹蒸45分鐘,拆開昆布嗰吓真係覺得好震撼,估唔到咁矜貴嘅蟹都唔係特別靚,成身佈滿棘刺!之後再拆肉,加返啲蟹膏,蟹肉滲出鮮甜汁,蟹膏軟綿綿,回味無窮

壽司8款
1. 真鯛
顏色較淺,味道清淡,肉質結實,加上檸檬醬油,同樣地記住咬多幾啖,否則只會食到檸檬味而失去魚味
真鯛

2. 幼鰤
係我最愛嘅BB鰤魚,油脂夠多!壽司飯入面加咗安岡蔥,帶蔥香好特別
幼鰤

3. 目一鯛
賣相好有趣嘅壽司,共有兩層,下層係一大片加咗岩鹽嘅刺身,上層係一小片燒過嘅魚背,魚油必晒出嚟,好有油香,下層吸收晒上層嘅魚油,食起上嚟非常特別

4. 石垣貝
食食吓突然見到隻貝伸出殼外,好似打招呼咁!之後大廚就將佢切開,上碟前仲拍一吓等佢收縮。真係從來未食過咁新鮮仲郁緊嘅貝,雖然放入口嗰吓有啲唔敢食,但嗰種海水鮮味真係前所未有,口感極度爽口,真係一食會上癮!

5. 真鯖
喺閃閃吓好明亮嘅魚皮上放咗一片好薄嘅醋漬白昆布,不過白昆布薄到食咗都唔覺!
真鯖

6. 喉黑魚
被稱為關西魚王及白身魚Toro,網燒後啲魚油及鮮味出晒嚟,肉質肥美嫩滑,仲有少少炭燒味
喉黑魚

7. 子持蝦蛄
日文名聽都未聽過,但叫佢瀨尿蝦,就即刻哦一聲!原來有分蝦公及蝦乸,今日我哋食蝦乸,超多膏!!!!
子持蝦蛄

8. 大拖羅
一向食大拖羅都覺得成口油,但今次試吓網燒,上面加咗連蒜豉油嘅日本蔥茸,反而去除咗嗰種油膩感,入口即溶,仲有我最愛嘅蒜香,又幾特別喎!
大拖羅

雲丹盛
即係呢度最著名嘅海膽杯,大到不得了,上面仲有一隻鮮甜大牡丹蝦,海膽非常creamy甘香

手卷
話咁快就食到最尾了,輕輕燒過嘅右口魚邊再加上一堆拖羅,哈哈哈!一食啲魚油由紫菜滲出,正正正!
右口魚邊

魚湯
奶白色,一飲就忍唔住將全晚食過嘅魚再回味多一次!

靜岡提子
係餐廳直接喺日本訂返嚟,香港冇得買嘅巨峰Mix黑提,食落好得意,巨峰味較淡,但又比黑提大粒好多
靜岡提子

嚟呢度食omakase作為慶祝活動,真係冇揀錯
$2000 (晚餐)
平靜魚
真鯛