2022-09-12 1076 瀏覽
\ 灣仔 - Pirata \💕之前話過好鍾意Pirata Group既餐廳,最主要係第一印象真係好好,而小新第一次食既就係位於灣仔既pirata,覺得食物質素高,服務態度好,價錢合理,慶祝既可以幫你係甜品到畫碟,上甜品既時候,職員會彈住結他唱生日歌咁出嚟上碟🤣仲會送張即影即有比你!成餐飯都好開心好有驚喜🥳慶祝既話揀依間就一定唔會失望haha(ˊᗜˋ)┈✨Chef Feed Me Per Favore $540p.p (total $1080)小新鍾意pirata group既餐廳嘅其中一個原因,就係通常Menu都會有廚師發板嘅選項,餐廳就會幫你諗埋食咩,通常都係俾啲最出名嘅菜式,唔使自己諗,啱哂我依啲懶人🤣一開始會比一袋酸種麵包,然後就係三道前菜,分別有✨M.M.M. Meatball- 由牛肉同豬肉整成既肉丸,配上蕃茄整既sause,酸酸地幾開胃~✨Vitelli Tonnato- 三個頭盤最鍾意就係依個!第一次食veal,比起平時食既牛更嫩滑,配上吞拿魚整成既沙律醬,依個好食😋✨Burrata & Parma Ham- 另一經典意大利前菜💕切片嘅風乾西班牙火腿,配上較淡口既Bur
\ 灣仔 - Pirata \

✨M.M.M. Meatball
M.M.M. Meatball

✨Vitelli Tonnato
Vitelli Tonnato

✨Burrata & Parma Ham
- 另一經典意大利前菜💕切片嘅風乾西班牙火腿,配上較淡口既Burrata Cheese,令味道balance返~
Burrata & Parma Ham

計埋酸種包,齋係前菜都有4款,食完前菜其實都飽咗7成😂🫢但之後既兩道主菜先係重點!

✨The Butcher’s Cut
- 我地叫咗medium rare,調味調得啱啱好,鹹度適中,好有牛味,而且一啲都唔韌,又嫩又好食,依碟牛係真心好出色🤤
(就算之後食唔哂打包返屋企,雪咗一日再叮,都唔覺韌😵)
Butcher’s Cut

✨Truffle Tagliolini
- 去到依個時候,雖然已經食飽咗,但上依碟意粉既時候都心心眼咗😍意粉面有削成一片片既黑松露,份量仲要唔少!意粉係我鍾意既Tagliolini,偏扁身,而且比較有咬口,配埋creamy既忌廉汁,好正!
Truffle Tagliolini

✨ Tiramisu
- 甜品依然係最signature 既pici tiramisu,大大杯好滿足!依然係我食過最好味既tiramisu!就算食到好飽都清到😋
Tiramisu

💕性價比好高!呢個價錢食到3款前菜,兩款高質既主菜,真係好抵食!而且店員服務好好,全程好好笑容,就算一晚有好幾枱都係慶祝生日,但見每次上甜品碟嘅時候都依然開開心心咁彈住結他,幫客人唱生日歌慶祝生日,氣氛好開心😆今次小新係慶祝紀念日,餐廳除咗有甜品畫碟,仲會幫你影張即影即有,貼喺卡入邊送俾你,好窩心🥰(咁好Service但冇收10% service fee😵)用餐體驗非常非常良好🥰大大力推介比想慶祝任何日子既大家!💯💯💯
━ ━ ━ ━ ━ ━ ━ ━ ━ ━ ━ ━
📍Pirata