2023-03-16 103 瀏覽
弟弟生日請佢食飯。佢工作地點係佐敦,我search咗喺附近間日式鐵板燒餐廳、新開又唔貴就book位同佢食晚飯。職員們態度唔錯、尤其講嘢時有笑容嘅廚師同負責介紹菜式的職員Primer Omakase 入門廚師發板套餐 Daily Salad 沙律> 用意大利黑醋調製嘅沙律,另有龍珠果、菠蘿、車厘茄等,蔬菜新鮮黑醋味道醇甜微帶酸Teppanyaki Seafood(2 types) 鐵板海鮮兩品>海鮮可以喺鮑魚、扇貝、帶子、白鱔等揀兩樣。我哋揀咗燒白鱔幾香口亦頗大件,如果魚皮燒得更脆會幾正,依家口感有啲韌,肉質尚算嫩滑。另一款南非孔雀鮑體型不大,勝在肉質不韌彈牙易咬開,以大量香濃蒜蓉調味,如果覺得唔夠鹹可以點伴碟嘅特製泡沫提味、有啲似份子料理Teppanyaki Meat(1 type) 鐵板肉類一品> 從豬、牛或雞肉中揀一種,我哋兩姐弟都係牛魔王實食牛㗎。大家一致認為牛肉燒得5成熟幾okay,肉質唔鞋入口酥鬆有油脂香,自己鍾意夾炸蒜片一齊食最為香口,細佬就喜歡點竹炭鹽覺得味道更濃,伴碟有個切到好似草菇嘅櫻桃蘿蔔幾可愛Fried Rice 炒飯> 見到師傅好

Primer Omakase
入門廚師發板套餐

Daily Salad 沙律

Fried Rice 炒飯

> 見到師傅好用心咁炒飯聞到香噴噴,飯面有隻燒大蝦肉質爽口,飯粒夠乾身唔會過鹹、瑕疵位係有啲生飯粒咬落較硬

Dessert 甜品

> 呢個甜品有驚喜、好少喺日式餐廳食到紅酒汁煮梨。賣相不俗,一點金箔和朱古力片插在檸檬製忌廉上,cream嘅質感濃厚味道酸甜,梨子口感對路腍中有點爽脆而個汁都okay

叫咗支「雪本釀造」清酒賀細佬牛一,酒精濃度適中順喉

牛肉
白鱔/鮑魚