2009-11-03 48 瀏覽
移居楓葉國的同學仔回港數星期, 我哋約咗去食懷舊菜.book了張十人枱, 訂枱時問是否有某些菜式要預早訂才有得食, 接電話嘅staff話如八寶鴨, 東瓜盅, 不過由於唔清楚大家想食d嘜, 冇訂任何嘢.先來了個金錢鷄, 做starter唔錯! 係高危食品, 但一舊仔... , 吃的時候有點涼, 唔肯定係咪一定唔會熱食嘅呢.., 我重記得有人話一定要三jum嘢(肝臟/肥膏/叉燒)一齊食先正確.感覺得龍整得好食d, 但呢到都不俗霸王鴨一嚟嘅時候, 覺得真係好大隻, 入面全部係蓮子, 鹹蛋黃, 仲有d唔知嘜嘢豆咁... 反而冇嘜鴨肉食.蝦球湯麵幾好, 好大隻蝦, 好彈牙!琵琶豆腐我覺得一般, 煎香d更好! 但有同學仔話好滑焗西米蓮蓉布甸好味! 好飽都食咗兩碗可能呢度地點吊腳, 免茶及加一, 兼唔收切餅費
移居楓葉國的同學仔回港數星期, 我哋約咗去食懷舊菜.
感覺得龍整得好食d, 但呢到都不俗
蝦球湯麵幾好
, 好大隻蝦, 好彈牙!
琵琶豆腐我覺得一般, 煎香d更好! 但有同學仔話好滑
焗西米蓮蓉布甸好味! 好飽都食咗兩碗

可能呢度地點吊腳, 免茶及加一, 兼唔收切餅費
串燒金錢鷄
大特寫之食前懺悔
隻鴨食得好飽才上路...
蓮香霸王鴨
蝦球窩麵