相信大家對於呢間La Vache!唔會陌生,一眼就望到搶眼既霓虹燈💡牆🧱上面有掛到好多以巴黎地標為主既優雅壁畫🌅,枱櫈係木系,餐巾係紅色格仔亞麻布🟥,裝修係簡約既法國🇫🇷風格,感覺幾舒服😌 另外因為有人生日,所以staff就喺其中一碟cake🍰到寫左法文既HBD🥳 可能因為太熱門,所以有成本係咁加價😜 野食小編覺得還好,但味道未至於去到天上有地下無既地步😂 如果有fd話要再去食我ok既,但未至於係會念念不忘既味道,加上只有一款牛排🥩、沙律🥗、薯條🍟同埋2款甜品,感覺會單調啲,亦會比較難有進步同研究空間🧐 (5 😍 係滿分,🤩係半分)招牌美國USDA Prime頂級10安士肉眼牛排🇺🇸🥩 (好味指數:😍😍😍😍)眼因為中間有一塊油花好似眼👀咁,所以有左呢個名~ 份量真係幾多,食完都夠飽~ 小編叫左medium,生熟程度啱啱好,中間位粉紅色帶少少血水🩸,肉質厚身無咩筋位有彈性,開頭先用胡椒同鹽🧂醃左半個鐘,然後用牛油🧈放喺坑紋鐵爐上燒,牛扒🥩快熟又鎖住到肉汁~ 煎既時候油脂化開,同周圍既肉融合埋一齊,所以油脂入口即溶幾甘香同juicy~ 牛味🐮都感受到,不過見唔少人既評價咁高,小編既期望會再

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
招牌美國USDA Prime頂級10安士肉眼牛排

眼因為中間有一塊油花好似眼👀咁,所以有左呢個名~ 份量真係幾多,食完都夠飽~ 小編叫左medium,生熟程度啱啱好,中間位粉紅色帶少少血水🩸,肉質厚身無咩筋位有彈性,開頭先用胡椒同鹽🧂醃左半個鐘,然後用牛油🧈放喺坑紋鐵爐上燒,牛扒🥩快熟又鎖住到肉汁~ 煎既時候油脂化開,同周圍既肉融合埋一齊,所以油脂入口即溶幾甘香同juicy~ 牛味🐮都感受到,不過見唔少人既評價咁高,小編既期望會再高啲,如果牛味🐮再濃郁啲就更加好,另外肉質未至於好軟腍,只係稱得上唔韌,呢個價錢expect更加多!

特製醬汁bearnaise係配牛排🥩既常見醬汁,由蛋黄🟡、牛油🧈、红蔥、法式香菜🌿、胡椒粒⚫️、龍蒿組成,口感順滑豐厚,幾重牛油味🧈 配埋醬食會感覺更加油潤
裝牛排🥩既盤下面有蠟燭🕯️保持溫度,但其得但一枝細細既蠟燭🕯️,感覺唔到有咩作用🤔
上枱已經切好一塊塊,幾貼心~
炸薯條

炸薯條🍟 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
用左燒牛扒🥩既8小時煉成既清牛油🧈炸成,唔會有油溢味,外層配以調味粉,金黃香脆,真係幾香口惹味,食食下就明點解啲人話黎到一定要食薯條🍟 又可以無限refill♾️幾好👍🏻 staff有問過兩次洗唔洗加薯條🍟,不過可能因為黎既時段比較遲,後期就無人幫手加到
法包

法包🥖 (好味指數:😍😍😍🤩)
有4塊,偏乾同硬左啲,所以有比較難咬開既拉扯感,味道酸酸地,配埋牛油🧈食幾香口又唔會油,亦都creamy軟滑
香脆核桃有機沙律

香脆核桃有機沙律🌰🥗 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
加左脆脆地既核桃🌰,除左健康之外,有令個沙律🥗多左啲堅果🌰香味會香口啲,配埋酸酸甜甜既芥末油醋汁幾開胃,啲菜🥬都新鮮爽口,為之後食牛排🥩同薯條🍟打定個底先
檸檬蛋白撻

檸檬蛋白撻 🍋🥚🥧 (好味指數:😍😍😍😍)
味道酸甜爽口,上面既意式蛋白霜因為比較多糖分,所以質地比較細緻,順滑杰身,但唔夠輕盈同唔夠甜,有啲似cream所以濟啲,另外唔夠甜就唔係好起到中和檸檬🍋酸味既作用~ 而檸檬🍋mousse味道幾清爽,不過酸左啲同埋味道有啲人工,如果可以甜啲個味道會和諧同易入口啲~ 配埋
酥脆既撻皮🥧,帶有牛油🧈香味,整體感覺都唔錯~ 另外仲配埋酸酸甜甜既紅莓醬🍓,會清新啲同靚啲
黑森林蛋糕

黑森林蛋糕🍫🍰 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
黑森林蛋糕🍫🍰係德國🇩🇪既傳統糕點,將焗好既朱古力海綿蛋糕🍫🧽🍰分成3層,浸落櫻桃酒🍒🍷到,中間每一層再搽cream,跟住再鋪埋櫻桃🍒做餡,喺最出面再搽多一層cream,最後灑埋朱古力碎🍫喺面,帶有濃醇既酒香🍷,但未至於落左好多所以唔會嗆喉,就算唔係好飲酒既人都食到~ 平時既糖漬櫻桃🍒會超甜同埋有種人工杏仁味,但今次既還好,酸酸甜甜可以中和翻cream既漏,蛋糕🍰濕潤厚實,有幾香既朱古力味🍫,又唔會好甜,不過朱古力海綿蛋糕🍫🧽🍰可以多啲而cream少啲咁層次會豐富啲,而cream既奶香🥛可以出啲同埋出面再多啲朱古力碎🍫咁味道會再濃啲

$398 per one

好味指數:😍😍😍😍