2019-06-23 79 瀏覽
星期五夜晚想好好休息下食個靚飯,就揀左呢間裝修唔錯,幾有文青慢活風味嘅台灣餐廳食晚飯~叫咗個煲仔•塔香三杯雞飯套餐,套餐好豐富,有湯有飯,三杯雞份量算多,雞件都煮得幾入味,雞肉唔會太乾身,咬落都幾juicy,最喜歡佢有配埋上湯煮娃娃菜,令成個套餐感覺更豐富更健康,而且娃娃菜不會好鹹,配埋三杯雞一齊食會覺得味道啱啱好~餐湯係冬瓜蜜棗花生燉排骨,燉湯都舊俗了,入面見到不少湯渣,湯口都夠清,飲到冬瓜蜜棗嘅鮮甜味~我都叫咗碗花枝丸牛丸番茄湯麵,蕃茄湯底濃郁,酸酸甜甜夠醒胃,最喜歡佢有幾舊蕃茄,令成碗感覺更加fresh,麵條都夠彈牙,最欣賞佢花枝丸夠大粒,而且食到粒粒嘅墨魚,整體感覺夠彈牙,亦都食到墨魚鮮味,牛丸都OK,肉質夠爽口~小食揀咗桂花雞翼,雞翼啱啱炸起夠香脆,桂花醬比較清甜,連埋炸雞翼一齊食味道會比較清新,兩者味道都算夾,味道可口~牛肉濃湯餃子嘅味道就會比較濃郁,可能因為濃湯關係,餃子吸晒濃湯嘅汁,食落好juicy,餃子尚算皮薄,餡料都夠多~飲品叫咗杯蕎麥茶,感覺消濟,而且茶味充滿濃濃嘅蕎麥味,第一次飲感覺幾特別~ 宇治抹茶拿鐵抹茶味較濃,揀左少甜甜度啱啱好,拿鐵奶味會較重,但同抹茶味
煲仔•塔香三杯雞飯套餐
花枝丸牛丸番茄湯麵
桂花雞翼
牛肉濃湯水餃
幸福蕎麥茶
宇治抹茶拿鐵抹茶味較濃,揀左少甜甜度啱啱好,拿鐵奶味會較重,但同抹茶味平衡~
宇治抹茶拿鐵
整體味道不錯,環境都舒適,不過較多人等位,所以我們吃完都沒有坐太耐,讓俾下一批人吃~
2019-06-21
煲仔•塔香三杯雞飯套餐