每次去完K11 都見到呢間餐廳大排長龍,一直好想試下係咪咁好食。對於有期待既餐就梗係想搵多幾個朋友一齊去試多幾款菜式啦!點知換黎既係失望,味精同一肚氣!預訂時間為7點,我地早左6點43分已到達(點解記得咁清楚因為男經理叫我地走時話我地早左入黎,要係正90分鐘好離開),同行朋友因天然熱一早已常坐低飲杯野,於是早左入去,店內好大, 我地被安排到卡位就坐,坐位舒適,見佢哋有好多大枱,但仲維持到坐枱與坐枱之間有一家距離,實屬市區難得既坐位佈置。難怪吸引咁多一大班fd黎食飯既客人訂坐。剛坐下我地已點每人1杯飲品,但他們的飲品真係幾細杯,味道賣相一般。反而叫椰青會抵啲!因意識到限時90分鐘,我地好快已決定食物,但都想按次序先點前菜同小食先,於是打算分開落主菜,但女店員話軟殼蟹咖哩麵包要等得耐著我們先落哂所有訂單,於是我地都聽聽話話咁將前菜到主菜都點左一round, 其後女店員已馬上收走哂啲menu, 好似生怕我地再點菜拖延時間咁。奇怪既係,女店員話要等得耐既軟殼蟹咖哩麵包第一時間已上枱,碟野唔熱,只係暖暖的,但麵包有少少脆度,咖哩與麵包係黃金組合,再加上索汁既軟殼蟹,雖然味道唔算出色但轉地都好快清

因意識到限時90分鐘,我地好快已決定食物,但都想按次序先點前菜同小食先,於是打算分開落主菜,但女店員話軟殼蟹咖哩麵包要等得耐著我們先落哂所有訂單,於是我地都聽聽話話咁將前菜到主菜都點左一round, 其後女店員已馬上收走哂啲menu, 好似生怕我地再點菜拖延時間咁。奇怪既係,女店員話要等得耐既軟殼蟹咖哩麵包第一時間已上枱,碟野唔熱,只係暖暖的,但麵包有少少脆度,咖哩與麵包係黃金組合,再加上索汁既軟殼蟹,雖然味道唔算出色但轉地都好快清左碟野!

話軟殼蟹咖哩麵包

之後其他小食都送到,包括有蝦餅,炸春卷,米紙蝦卷,連炸野都係常溫。味道又係同一般周街郁食到既炸物無異,無突別出色。

炸蝦餅

炸春卷

米紙蝦卷

食到呢度我地都覺得有點名大於實,香港好食既泰國菜好多,可能只係輸店面空間細吧。
接著小炒都到枱,終於全晚最有熱度既鐵板蠔仔炒蛋出場,請拍手!但味道又係講不出的一般,無個醬係完全無味,連蠔仔既鮮味都無。

鐵板蠔仔炒蛋

辣炒花甲算係全晚最出色既一道菜,雖然有啲辣但個汁好味,花甲都有返咁上下大隻,份量都唔少。
辣炒花甲

等左好耐既木瓜沙律竟然同菠蘿炒飯同時上枱,木瓜沙律又辣又極甜,炒飯係凍既。。。

木瓜沙律

菠蘿炒飯

呢個時候朋友話想食菜,我地再點左鴨肉生菜包同飛天通菜,其中鴨肉生菜包係另一出色既菜式。
鴨肉生菜包

飛天通菜

其實後加既呢2個菜已好快上枱,我地都意識到有限時,原本以為餐廳見我地未食完會俾我地按訂坐時間7點坐到8點半,但男經理就係8點零幾分走黎話我地得返幾分鐘要還枱,當時我地已差唔多食完,只係未有意識到要扣返17分鐘入座時間,其間友人講左句唔係7點起計咩,男經理馬上破口大罵我地係6點43分入座,一定要準時離開,佢好似好嬲咁講左成分鐘話佢地已經寫得好清楚有此規定,用好強硬同指責既聲調語氣去指出我地不是,遲遲未肯離開。
好啦,咁我認我係西客啦!竟然想罷佔餐廳位置多17分鐘,以平均消費$278既呢餐飯黎講,個男經理好似施捨俾我食咁,以後都唔會再黎呢間咁好生意既餐廳,西客唔值得幫襯。

2023-07-20