2018-08-21 1053 瀏覽
為咗要遷就一個無啦啦話好想食意粉嘅阿肥,一向唔鍾意食意粉嘅我就要上嚟open rice度搜刮下邊度可以一試,碌碌下見到呢間個名叫做"意粉狂熱",好似好專家級咁,再望一望啲相,賣相都幾吸引,就決定要嚟試下我哋本身喺旺角搵game碟,所以就嚟咗雅蘭中心呢間分店啦,上到嚟見到佢哋同和民個入口好似係同一個咁,唔知會唔會係同一個集團嘅呢? 哈哈🤭點解會留意到呢樣嘢呢? 係本身我哋拎咗飛等位嘅,見佢個顯示屏都有差唔多大約8個號碼先輪到我哋,但無啦啦有對男女直接就喺我哋面前行過直入坐低喎,阿肥就好緊張咁以為俾人打尖啦,後來望清楚啲,見到原來人哋坐低嘅位置係屬於和民而唔係意粉狂熱架,但佢哋個入口通道係同一個,哈哈~好彩冇鬧人咋如果唔係就瘀皮啦🙈之後我哋都唔係等咗好耐只係幾分鐘,可能因為都九點喇好多人都食完會離開,我哋入得座嘅時候職員都會提示我哋last order係十點鐘,然後十點半閂門。餐廳入面嘅裝修都好精緻,比較歐陸風,每一張枱都好貼心咁有一樽水提供俾客人飲用,仲要每個樽都唔同款,幾靚幾stylish.我哋睇完份餐牌,左揀右揀都係決定叫一個set餐,好抵食$368蚊for 2 people,有9款
我哋本身喺旺角搵game碟,所以就嚟咗雅蘭中心呢間分店啦,上到嚟見到佢哋同和民個入口好似係同一個咁,唔知會唔會係同一個集團嘅呢? 哈哈🤭點解會留意到呢樣嘢呢? 係本身我哋拎咗飛等位嘅,見佢個顯示屏都有差唔多大約8個號碼先輪到我哋,但無啦啦有對男女直接就喺我哋面前行過直入坐低喎,阿肥就好緊張咁以為俾人打尖啦,後來望清楚啲,見到原來人哋坐低嘅位置係屬於和民而唔係意粉狂熱架,但佢哋個入口通道係同一個,哈哈~好彩冇鬧人咋如果唔係就瘀皮啦🙈之後我哋都唔係等咗好耐只係幾分鐘,可能因為都九點喇好多人都食完會離開,我哋入得座嘅時候職員都會提示我哋last order係十點鐘,然後十點半閂門。餐廳入面嘅裝修都好精緻,比較歐陸風,每一張枱都好貼心咁有一樽水提供俾客人飲用,仲要每個樽都唔同款,幾靚幾stylish.我哋睇完份餐牌,左揀右揀都係決定叫一個set餐,好抵食$368蚊for 2 people,有9款菜式: 1. Soup:
特濃南瓜粟米忌廉湯 (我嘅) 味道唔差,係一般日式粟米湯咁甜甜滑滑嘅,但就冇乜南瓜味,同埋缺點唔夠熱
+$5蚊升級叫濃蝦湯 (阿肥嘅) 阿肥話好飲,佢個名只係"濃蝦湯"但佢都似龍蝦湯咁嘅味道 2. Salad:
鮭魚凱撒沙律*半份 話雖半份,但都唔係得幾啖仔,都係一碟架,有好足夠嘅生菜同沙律醬,三文魚有兩片,開胃嘅
3. 小食可以任揀一款: 我哋叫咗
意式炸魷魚圈配他他汁 呢個小食好好味,炸到熱辣辣,魷魚圈唔會乾哂硬綁綁,反而仲好彈牙有咬口,配埋個他他醬汁一齊食仲更加美味,有四圈每人都可以食兩圈
4. Pasta任揀一款: 阿肥揀咗
芝士煙肉帶子忌廉意粉 真心講,我唔鍾意食意粉都覺得好好食,因為個汁好惹味,芝士夠香濃,帶子都新鮮,同埋意粉好爽,粗幼啱啱好,食完唔會覺得好滯,唔怪得之佢叫意粉狂熱喇,我哋以後對佢哋嘅意粉都好有信心
5. Grilled Dish任揀一款: 阿肥揀咗
香烤黑安格斯一口牛柳 佢係一份圓圓鐵板咁上,除咗牛柳粒之外仲有薯角,好驚喜
仲有啲牛出奇咁好食!又嫰又香又有肉汁,基本上唔洗點佢提供嘅醬汁,已經好夠味。再加上佢俾埋茄汁大家食薯角,呢個餐嘅份量真係令人大滿足呀
6. 甜品方面佢就set咗係
意式焦糖奶凍, 已經係二人份量,因為有兩舊,但都好得意新穎,奶凍唔係好似平時咁一杯杯的,食落似係雪糕嘅質感,不過味道就有小小偏甜,唔係人人都啱食。 餐飲亦都係一人揀一杯,阿肥揀咗
水果茶*只有冷飲*,我就特別啲,叫咗個
歡樂朱古力茶試下~*只有熱飲*阿肥俾咗一啖水果茶我試,好清新,一啲都唔甜,味道啱啱好,所以佢俾咗個眼神我,示意佢都好滿意。而朱古力茶係茶包來,對於經常會high tea嘅朋友一啲都唔會陌生,鍾意朱古力味嘅人就啱哂喇
呢間餐廳我哋真係會一去再去,兩個人叫set真係好抵食,同埋佢有幾款set,食物選擇都唔同,無需擔心冇嘢啱食
凍水果茶+熱朱古力茶
鮭魚凱撒沙律