2018-06-30 209 瀏覽
Blue Monday, 最好約朋友放工happy hour. 不過想起要明早上班,只好改為食餐飯,吹吹水,沒有大電視直播足球賽事,換來優雅的晚餐。餐廳位於銅鑼灣加路連山道,那條街出名多食肆,而且口碑都很好。今天便來到阿麥廚房,品嚐一下她的歐陸料理。阿麥有多款晚餐任君選擇,食肉獸有豬、牛、羊,海鮮有三文魚、麵包蟹,食素的也有牛肝菌,照顧不同口味需要,而且你可以自行升級,品嚐她的優質前菜。我們為食族前哨兵,怎可放過食好嘢?先來升級法式鵝肝,煎得香噴噴,外脆內軟,連塾底的多士也是外脆內軟,真的不得了。再來是大蝦占米多,名字很特別,我也是首次聽聞,大蝦起肉加上類似沙爹的醬汁,香口惹味,蝦肉大大粒,口感十足。朋友品嚐了蟹肉南瓜濃湯,湯超甜,蟹肉又多,更是一倉倉的,並非低價散碎的蟹肉。黑松露蘑菇湯更加是一絕,黑松露通常味濃,而且份量不少,但想不到到蘑菇味更濃,加上飲用時食到一粒粒的蘑菇,大家互相配合得宜,不但沒有搶走各位的特色,更提升了味覺,真的是不得了!餐湯配上小巧的多士,同樣地外脆內軟,讚👍🏼。帶子煎得很香,飯也煮都非常之軟,但有有一點點趙口,配上黑松露,味覺提升。不得不提佢嘅德國鹹豬手,燒

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓

大蝦占米多

蟹肉南瓜忌廉湯

黑松露菌忌廉湯

餐湯配上小巧的多士,同樣地外脆內軟,讚👍🏼。
蒜蓉多士

香煎帶子配黑松露野菌意大利飯

不得不提佢嘅德國鹹豬手,燒得皮脆肉嫩,沒有多餘嘅肥膩感,燒豬皮有點廣東乳豬嘅口感,真係令人停唔到口。再加上佢嘅薯條係完隻薯仔厚切酥炸,非常惹味。
德國式燒鹹豬手

最大的驚喜喺佢啲飲料,叫咦杯朱古力,超可愛的熊人,仲要久久都唔散。
Chocolate

朋友叫咗杯Cappuccino,見到隻貓都唔捨得飲。
Cappuccino

食咗餐豐盛又開心的晚餐,每人也只是三百多,物超所值,一定要再來!
2018-06-25
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓