呢排天氣越嚟越凍,最適合打邊爐今晚約咗朋友嚟銅鑼灣行街,響OpenRice search吓邊度有得打邊爐,見到呢間漁火評價非常高,地點又方便,係地鐵站對面嘅京都廣場,一於拉朋友黎拾下拾下👅打邊爐個湯底絕對係靈魂,漁火嘅湯底原來出名冇味精同自家煲,除咗一般大路嘅湯底,仲有一啲非常養生同住家嘅老火湯底,我哋叫咗個出面好少見既菜乾杏汁燉豬骨,老闆娘好細心提醒我哋湯滾咗之後可以飲碗湯,一試就覺得非常之濃郁,絕對係真材實料!我哋首先梗係叫咗個小食醫肚,🥢鬼馬油條,油炸鬼配以墨魚肉,熱辣辣脆卜卜!🥢自家製竹蔗茅根-自家製嘅竹蔗茅根水比起市面一般買到嘅好明顯低糖同足料,一jar 夠每人三四杯就好抵飲❤️🥢鮮甜脆骨腩- 脆骨腩係打邊爐必會食嘅魚,呢度嘅骨腩係非常之爽脆,出邊通常係鯇魚好多骨,呢度係真脆骨腩冇乜細骨,連朋友平時唔食魚今次都食咗幾片🥢蘇格蘭蟶子皇- 問咗店員今日嘅蟶子王特別新鮮,所以叫咗一客同朋友分享,蟶子王非常厚肉同大隻,店員好細心介紹,只要淥12秒鐘就可以食,果然我哋根據指示去淥嘅聖子係非常之鮮甜,熟度啱啱好❤️🥢即炸鬆脆響鈴- 平時我唔會食響鈴嘅,因為覺得好油膩,店員話原來呢個響鈴係廚師

🥢即炸鬆脆響鈴- 平時我唔會食響鈴嘅,因為覺得好油膩,店員話原來呢個響鈴係廚師新鮮啱啱乍起,淥2秒鐘就食得,食落果然同平時街市買嘅係完全唔同呀,個皮非常之薄,果然冇介紹錯👍🏻

🥢招牌雲吞王-雲吞王非常大粒,足粒!餡料係肉同蝦,食得出有啲荽茜香

🥢漁火特選牛盛薈-打邊爐點可以冇牛肉,呢度嘅牛肉喺手切本地牛,我哋每款都想試吓,所以叫咗呢個盛會。店員都好細心提我哋每款淥熟就食得,唯獨係牛柳粒可以淥耐啲,因為會更加香口有趙口。朋友最愛係牛舌芯,我自己就鍾意牛柳粒,因為有趙口同牛味重❤️

象拔蚌刺身- 同店員傾偈先知原來佢地象拔蚌刺身一向好受歡迎,有唔同size,於是我哋就叫咗個推廣細size試吓,本身諗住好飽見到嚟到細size都咁大碟,以為會食唔晒,但食落佢哋個象拔蚌刺身真係非常之爽脆鮮甜,點少少Wasabi已經帶出本身海鮮嘅鮮味!呢個我哋食唔停口,好快食晒成碟❤️

呢餐飯真係食得好滿足,店員細心服務殷勤,食材真材實料又非常新鮮,絕對係高質打邊爐之選!
  • 漁火特選牛盛薈
  • 即炸鬆脆響鈴