2020-01-13 1140 瀏覽
呢間十二味,我從佢仍然係小當家麻辣香鍋既時候就開始光顧了。講真,雖然一直覺得佢既味道中規中矩,有時甚至麻麻地(因為有時候儘管佢既菜品香味係足既,但係味道唔夠正,唔夠入味),但係每次想食性價比高、交通方便、用餐環境佳既川菜既時候,佢仍然係優先選擇既餐廳。灣仔呢間,我最常食既就係香鍋,每次叫既都係經典香辣鍋,佢配菜既選擇都好多,我最推薦既係滷水肥腸、薯仔、嫩牛肉、午餐肉。食過咁多次,點解突然走來寫食評呢,因為今次去食實在太驚喜了,係炒得最好既一次,唔知係因為8點呢個時間廚師得閒,定係換左廚師。肥腸炒到外皮有酥脆感,又入口即溶,完全唔覺得油膩之餘,非常之香口。嫩牛肉火候掌握得好到位,嫩滑既同時入晒味。薯仔既粉感都啱啱好,吸左醬汁既味啱啱好。
經典香辣鍋

經典香辣鍋