2022-06-23 304 瀏覽
雖然而家陸續有不同國家「開關」,但疫情始終令人擔心,小弟唔敢貿貿然系呢個時候旅行。近年小弟迷上台灣菜,所以不斷搵網絡上高手的社交媒體,同埋不同的關注組、討論區等等,看看香港有咩推介。當然,唔會奢望完全食到同台灣的同樣味道,只要有接近的感覺,而且味道一流就好。香港區區食台灣菜的地方唔少(當然系唔系「正宗」就見仁見智),而呢間「六両三」,絕對唔系店如其名,只有「六両三」的水準;一個字講曬:「」。呢間名店系尖沙咀都有分店,但系觀塘分店店舖面積較大,環境較寬闊開揚。小弟第一次幫襯,見到可以選擇的種類唔多,都系正路的「便當類」、麵類、台式小食、台式飲料等等。「正路野無特別姐」-對唔住,您真系有試過先再講。小弟試左個蔥油拌麵,套餐跟鹵甜不辣同埋薑母茶。甜不辣偏煙軔,但唔系硬到咬唔到個隻(算唔算所謂台式麻糬的咬口);甜不辣上的醬汁酸酸甜甜,但唔會太過份,十分開胃。薑母茶完全系比起外面飲到薑味的更濃,完全系「小弟杯茶」;更細心的系,店舖怕客人攞到熱飲時會「辣」手,所以系杯外面加層厚紙皮;對小弟呢種十級怕熱的人黎講,絕對歡迎(但好似唔環保?)到左蔥油拌麵,完全可以「嘩」一聲。成碗麵未撈埋乾蔥同麻油之前,

一個字講曬:「
」。
阿宏蔥油拌麵

「正路野無特別姐」-對唔住,您真系有試過先再講。

小弟試左個蔥油拌麵,套餐跟鹵甜不辣同埋薑母茶。
);甜不辣上的醬汁酸酸甜甜,但唔會太過份,十分開胃。
薑母茶完全系比起外面飲到薑味的更濃,完全系「小弟杯茶」

到左蔥油拌麵,完全可以「嘩」一聲。
成碗麵未撈埋乾蔥同麻油之前,蔥同油的香味已經飄散出黎(無誇張),店員仲溫馨提示,要趁熱將麵同蔥油撈埋更好食。
碗麵的滋味程度,真系值得身體十級虧的小弟再冒「油鹽糖份爆標」的風險去食-雖然唔系小弟較為喜好的粗麵,但每一寸幼麵都可以撈到麻油,而且乾蔥事先好似有炒到呈深啡色,將乾蔥的香氣逼出黎;麵、蔥食落去系油,但油而不膩,麵條食落仲有些少滑溜的感覺。
當然,成碗麵最後食到乾乾淨淨,就系對舖頭最好表達「好味」的方式。

簡簡單單的蔥油拌麵都可以整到甘好味,小弟已經期待下次再試其他更有名的款式。
2022-06-23
阿宏蔥油拌麵