餐廳: 小曼谷泰國美食 (南角道)
資訊:

2022-05-31 367 瀏覽
好耐冇得去泰國輕鬆吓,唯有喺香港食泰菜補數,一諗起泰國菜,就自然想起小曼谷,因為每次都唔會失望!今次唔食木瓜沙律,試吓“泰式醃粉絲海鮮沙律”,真係好後悔咁遲先試,有蝦、帶子、魷魚等等海鮮,加埋生菜、粉絲、車厘番茄等等,小小辣,特別醒神開胃!今次點海鮮孖寶,要咗“燒蟶子皇”同“燒脆皮白鱔”,白鱔就幾乎每次嚟都會食,唔使多介紹,蟶子都燒得剛好,唔會過火搞到好韌,size都幾大隻!“泰式飛天通菜”,最掛住泰國街邊食飛天通菜,超級惹味,美中不足係通菜唔當造!“冬蔭公湯”太座迎合我級數點咗小辣,但都好惹火,哈哈,香味濃郁,裡面嘅材料都好豐富,通常喺第二度食隻蝦多數霉肉,呢度真係好爽口!“泰式炸蝦餅”炸得外面熱辣辣,入面蝦肉彈牙,証明唔係雪藏貨!“泰脆炸豬手”意想不到咁脆口,入面肉又嫩滑,絕對要推介,一定要試!“泰式叉燒臘腸飯”我咀刁刁個5歲仔一個食咗大半碟,都唔使講有幾好味啦!到咗每次都必定會叫嘅“芒果沙冰”同“芒果糯米飯”,又係一家爭飲爭食嘅時間,呢度嘅沙冰有別坊間,幾乎飲到全部芒果,唔係冰碎多過果肉;糯米飯煙韌鬆軟暖笠笠,配上甜甜芒果一啖一啖,幾飽都食得落!食咗咁正斗嘅一餐,應該好快又會思鄉
食咗咁正斗嘅一餐,應該好快又會思鄉病發!
泰式醃粉絲海鮮沙律
燒蟶子皇