2021-07-09 519 瀏覽
成日聽到別天神呢個名好耐,咁啱今晚係北角上完堂,見9點落堂都仲有一個鐘頭時間堂食,就開個OpenRice睇吓附近有咩食,點知俾我發現附近有間別天神,就二話不說咁衝過去。去到嘅時候9:15pm,見間舖得2個客同2個職員,又冇咩動靜收舖,咁就走去架買嘢食機度買嘢食,佢好似日本咁要先買飛再坐低比張飛俾staff,但架機又勁好笑好似金拱門架機咁,好fusion。我就order咗個蝦味噌豚骨拉麵同一份餃子,我個位咁啱對住個煎餃子爐,就見住果個人將d餃子係個包裝袋度拎出嚟放喺個爐度,原來都係日本嚟嘅急凍餃子,就即刻冇咩期望。過咗5分鐘左右,個麵就先到,份量都幾細,對男人嚟講係唔多夠。先試試d湯,勁濃同好有膠質,飲得出係豚骨湯,拉麵都好味,個叉燒又瘦瘦地,好啱我哋呢d營養太豐富嘅香港人!最正有啲櫻花蝦係碗麵上面,微微咁有啲蝦嘅香味!三扒兩撥咁就食晒碗麵,連湯都飲埋,所以之後勁口渴!到我食晒碗麵飲晒啲湯,個餃子都仲未到,於是我就拖慢少少步伐去完成碗麵,正當我夾埋最後一粒粟米嘅時候,個餃子就出現啦!嘩!個餃子煎到勁燶但係又勁乾,個餃子個頂嗰啲皮都有啲硬,唔好食!又係快快手咁食完個餃子,其實都係9:30,

蝦味噌豚骨拉麵

餃子

又係快快手咁食完個餃子,其實都係9:30,但人哋已經拉半閘,好在我早d到咋!
2021-07-08
蝦味噌豚骨拉麵