2022-06-02 394 瀏覽
疫情兩年黎望穿秋水都未等到可以去泰國旅行呢排實在太掛住,即刻約咗個friend 食下呢間成日排長龍嘅新泰。想講每次想walkin 都幾難等位,今次終於食到!原來入面咁大咁多位,見到仲有vip room。點解可以仲有咁多人排,心諗真係咁好食?本身以為燒豬頸肉沙律係凍食個種,點知同生菜包係friend。唔緊要,我同個friend 一人一個私家生菜籃仲開心。講返個餡,燒豬頸肉係會用埋d 金不換之類嘅香料炒,勁香!雖然油d,用生菜包住食fresh 好多。第一次食鴨肉鬆嘅生菜包,估唔到d 鴨味嘅生菜包都幾match,唔錯嘅創新口味。用咗好多蒜粒加青紅椒炒,好惹味喎!我覺得送啤酒一定好正!不過嗰日冇叫到酒今次個主菜就係明爐烏頭!就係呢種酸酸辣辣嘅味道,仲有下面個火滾住條魚熱辣辣,醒胃又鮮味,好有曼谷夜市大排檔整嘅風味,係可以一解思鄉之愁。其實我成餐最期待就係佢,一上枱噴煙嘅?原來d 糯米紫米飯都係熱上,連個椰汁都係熱架!食落係比平時香勁多倍!加上酸酸甜甜嘅芒果,我覺得個糯米飯係呢間餐廳必點嘅選擇!飲埋個清新嘅椰青,刮埋d 椰肉食,真係心諗幾時先可以去到泰國?
疫情兩年黎望穿秋水都未等到可以去泰國旅行

鴨肉生菜包
燒豬頸肉沙律

講返個餡,燒豬頸肉係會用埋d 金不換之類嘅香料炒,勁香!

椒鹽軟殼蟹

青檸蒸烏頭

,係可以一解思鄉之愁。

芒果糯米飯

椰青