2017-09-16 215 瀏覽
究竟三個大忙人要約幾耐先會約得到出黎呢?答案就冇特定既,但係我同兩個朋友就係約咗好耐先約得成。XD回憶下,原來大家對上一次相約,已經係兩年前既事!(唔好問我地點解可以咁忙?XD)今次,大家難得約到,就相約係觀塘。先打算食D野,所以就係附近搵野食。 因為朋友好想食蛋餅,所以特登找到呢間食台式野。一開始跟住個地址搵,搵到一間只賣飲品既鋪面,當堂呆咗,間餐廳呢?原來鋪面有貼告示,教我地點去間餐廳,可能係好多人都會搵唔到啦~XD間餐廳係要係停車場兜入去,同朋友兜入去既時候,我爭D miss咗個入口,係朋友發現先,一個絕不起眼既入口!一入到去就覺得D裝潢好懷舊,好有風味!我地就係坐係呢D位,感覺自己好似坐咗時光機咁返咗去以前咁,爭D就大嗌︰「店小二!」XD入面既招牌大大隻字寫住「阿元來了」!D食物係台灣既價錢,不過係要俾港幣。想食平D,唯有去台灣!朋友叫咗魯肉飯,大讚好味!不過略嫌細碗咗D。另一個FRD叫咗香菇肉羹麵,碗麵上到枱先發現D肉羹係好大粒,又好味,啖啖肉,好正!我就叫咗台灣擔仔粿條,除咗D肉碎之外,有丸,有蝦,又有半隻蛋,配料十足!夾起D粿條,唔會好易散,唔難夾。D粿條浸係D湯入面,唔

一入到去就覺得D裝潢好懷舊,好有風味!

入面既招牌大大隻字寫住「阿元來了」!

D食物係台灣既價錢,不過係要俾港幣。想食平D,唯有去台灣!
魯肉飯
朋友叫咗魯肉飯,大讚好味!不過略嫌細碗咗D。
香菇肉羹麵
台灣擔仔粿條

我就叫咗台灣擔仔粿條,除咗D肉碎之外,有丸,有蝦,又有半隻蛋,配料十足!夾起D粿條,唔會好易散,唔難夾。D粿條浸係D湯入面,唔會因而變淋,keep住爽口,一啖食落去,就知道D湯汁唔係流既,好夠味!無論係口感定係味道都係令人回味,值得encore~
茉香珍珠奶茶
食台灣野,就好想飲埋台灣飲品,所以叫咗杯茉香珍珠奶茶,唔錯!
就咁一碗粿條,一杯野飲,我已經好滿足啦!
九份芋圓(溫)
朋友唔夠食,叫多碗九份芋圓,有溫同埋冷選擇,朋友叫咗碗溫既,評分唔錯。

本身想食蛋餅,但係五點半前先有,唯有下次早D黎食!

食完呢餐,我想念台灣了!
2017-08-07
魯肉飯