2023-06-11 1019 瀏覽
同朋友去完尖沙咀Shopping,見到呢間餐廳裝潢不過,我地都想試下egg benedict,就去左呢間晚餐.....BRICK LANE Gallery結合餐廳及藝術畫廊於一身的概念食肆,餐廳內設藝術展覽區,有戶外及室內位置,棉登徑只有餐廳進駐,都幾僻靜,天氣唔熱可以坐戶外,夜晚都幾chill幾有Feel的。英國菜式嘅食物用料講究、做法地道,份量都幾大。🥗帶子牛油果沙律***$158Hokkaido Scallop Salad帶子,蟹肉,牛油果,沙律菜帶子大大隻,煎香後更有鮮味;蟹肉以白汁拌勻,份量夠多,加埋切得大粒嘅牛油果,好清新的沙律。🍔The BRICK LANE Cheese Burger***$165自家製牛肉餅,芝士,洋蔥醬,麵包,薯條。呢個Burger份量好大,而中間嘅自家製牛肉餅好厚,非常多肉汁,洋蔥醬、芝士亦好惹味,好食到停唔到口,粗切薯條食落都唔覺油!🍳拆牛肋骨班尼迪*** $128🔥推介Short Ribs Egg Benedict 英式菜點可以錯過Egg Benedict !雞蛋,鬆餅,自家製蛋黃醬,精萃係煮得啱啱好嘅流心蛋,以蕃茄調味嘅牛肋骨肉碎做配菜,夾埋

BRICK LANE Gallery

英國菜式嘅食物用料講究、做法地道,份量都幾大。

🥗帶子牛油果沙律***$158
Hokkaido Scallop Salad
帶子,蟹肉,牛油果,沙律菜

🍳拆牛肋骨班尼迪*** $128🔥推介
Short Ribs Egg Benedict
英式菜點可以錯過Egg Benedict !雞蛋,鬆餅,自家製蛋黃醬,精萃係煮得啱啱好嘅流心蛋,以蕃茄調味嘅牛肋骨肉碎做配菜,夾埋英式鬆餅,同埋旁邊嘅紫菜乾同炸蒜蓉片一齊食,滋味,口感滿滿分!!
飲品揀左2杯,我同朋友都唔好酒精類,所以揀左Mocktail。味道就偏甜左啲啲。
🍹Puzzle in Bucket ***$68
雪碧,柚子,士多啤梨,檸檬加埋碎冰,好啱夏天飲

🍹Blackberry Earl Grey ***$68
Earl Grey混合紅莓,樹莓,檸檬,黑加侖子汁,味道都幾特別

🍰甜品控推介
🔸️Yuzu Angel Blanc Cake***$58
柚子白芝士蛋糕,裡面係柚子啫喱,呍呢嗱海棉蛋糕同埋芝士蛋糕,口感鬆軟又夠滑,柚子味

🔸️士多啤梨歌劇院蛋糕
Strawberry Opera Cake
法式歌劇院蛋糕是很經典的法式甜點,傳統做法是由六層海綿蛋糕夾著咖啡牛油忌廉及軟心朱古力一層一層疊上去。呢款食落係濃郁嘅朱古力味,反而少了士多啤梨的酸味,酸度可以再多點。

情侶們約會可以考慮下呢間,情調夠,食物質素也不錯!!

• 拆牛肋骨班尼迪