2019-01-12 685 瀏覽
近日天氣回暖,星期六唔駛番工就最適合去啲有戶口既地方嘆下日光同咖啡。朋友住喺馬鞍山,知道呢間餐廳裝潢開揚,就過黎試下。果然喺門口已經見到有啲帶住狗狗過黎食野,戶口既檯櫈就最岩佢地可以同狗狗一檯,連狗狗都好開心!餐廳係半自助形式,喺counter落左order,講低檯號,侍應會送餐過黎。餐廳裡面都透到多好多日光入黎,感覺好開揚。座位坐得好舒服,我地坐喺落地玻璃隔離,好寫意~餐牌有好多選擇,假日都有午市套餐:主食連飲品,其他飲品可以伴價;另外有啲精選小食。因為係brunch(無食早餐!),所以我地非常有胃口,叫左兩個主食+兩個小食+兩杯野飲!出到去俾錢個度先見到呢個甜品menu!不過無再叫了~坐左陣野食就到了~首先黎既係小食:炸薯條配黑松露醬。薯條新鮮炸起,外脆內香,黑松露醬好香,如果可以再多少少就好了,因為我地食到最後啲醬已經俾我地點哂~之後黎既係呢個三文魚薄餅,厚身既餅底好出色,三文魚都好香好大塊呢個薯仔粉有驚喜!薯仔粉好煙靭、配埋忌廉醬同煙肉、磨菇好有口感,醬汁好香滑,值得推介!呢個係侍應特別推介既清新之選,本身唔太熟悉山東蕃茄,原來係一啲都唔酸,非常適合我唔鍾意食酸既野青醬同cot

出到去俾錢個度先見到呢個甜品menu!不過無再叫了~

炸薯條配黑松露醬

鮮忌廉黑松露煙肉磨菇馬鈴薯粉

青醬山東蕃茄牛油果配新鮮水牛芝士沙律

青醬同cottage cheese好夾,唯一要挑剔係牛油果唔夠熟,同埋份量比想像中大

Tiramisu Latte & Pear with Lemon

飲品點了一杯熱一杯凍。Tiramisu Latte上面舖滿了咖啡粉,內裡感覺像Mocha,配上一塊威化餅很美味。蜜桃檸檬茶很清新。我們自備了飲管,特別吩咐侍應不用提供飲管,侍應都很友善~

滿檯都是美食,和朋友一邊食一邊聊天,聊了差不多兩個鐘!很滿足的一餐~(等不及沙律就要開動了

餐廳出面就是馬鞍山海濱長廊,的確是寫意悠閒brunch之選
題外話/補充資料: 餐廳除了歡迎狗隻(在外);內裡空間闊落,也適合BB車、輪椅的~
2019-01-12
炸薯條配黑松露醬