今日打算和朋友去荃灣覓食,甘啱見到呢間下午時段3.30左右有空位,Beans係荃灣都算出名的cafe,平時都係要排長龍,天氣又熱,即刻登記衝入去食個brunch先~🤣因為我比較注重環境氣氛,荃灣呢間門店有兩邊可以入去坐,位置較細,如果係想打卡的朋友要揀窗邊坐比較容易影到靚相,因為係路邊同埋隔離起棚裝修,同埋座位較近,環境不算安靜。但係裝修和整潔度係okay的,算乾淨和較光亮。環境氣氛麻麻,但還可接受。食物方面好驚喜❤🥰❤千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅($88)🌟5/5因為係Lunch set裡面,所以包一杯免費飲品,Latte,檸檬蜂蜜茶和黑糖姜母茶任選一杯,其他飲品+$6。海鮮味好重,薄餅較鬆軟濕潤,芝士和魚子好足,非常驚喜。💛黃金蟹肉意粉 $91🌟3.5/5連蟹蓋上菜賣相唔錯,我以為有糕係個殼點知係裝飾,笑死,入面仲有唔少蟹肉,蟹柳和蘑菇, 醬汁好濃,有好濃嘅蛋黃味,啱晒蛋黃愛好者,雖然分量五大,但係因為太濃郁而好膩,最後都係未食曬有剩。❤蜜糖單邊雞亦配薯條沙律($68)🌟3.5/5好大份,薯條好香脆又五會好干,青菜算新鮮,蜜糖雞亦都係照常發揮,不過不失,都適合一班朋友分住食。🎀總結:整

食物方面好驚喜❤🥰

千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅

❤千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅($88)
🌟5/5

黑松露軟殼蟹意大利粉

💛黃金蟹肉意粉 $91
🌟3.5/5

蜜糖單邊機翼配薯條沙律

❤蜜糖單邊雞亦配薯條沙律($68)
🌟3.5/5

🎀總結:
整體適合後生仔和KOL打卡,我最注重的食物質素仲有番咁上下。係荃灣無地方去的話,都可以來這間試試,不過建議下午茶時段,因為我地走的時候5.6點都開始排長龍。

2021-08-14
千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅