2023-12-16 804 瀏覽
喺中環做完物理治療之後,見冇嘢做就約屋企人嚟呢度飲下午茶。估唔到平日下午茶人流咁旺,全場爆滿。起初望住佢張下午茶紙,真係唔知點揀好。但係後來侍應話餐單上大、中、小點一律$20,咁就唔同叫法啦。呢間酒樓,感覺上走老派路線。淨係個錦鹵雲吞已經相當有驚喜,跟返傳統,個汁裏便係有唔同嘅肉類同埋蝦肉,相當足料,唯獨是有點失色就係個雲吞皮裏面中間冇包一隻蝦,如果有包埋嘅話就真係錦上添花。下午茶都有個福建炒飯,雖然唔算大碟,但係相當足料,就算係急凍蝦都好,佢啲蝦都比出邊大三倍,蛋漿包住啲白飯炒得粒粒分明。又見佢個炸子雞半隻都係$68仲要配埋一鍋麵,難得山長水遠過港島區,就順便試埋佢。隻炸子雞皮脆肉嫩,超Juice。$68半隻簡直係冇得輸。平時飲茶除咗叫粉麵同埋點心之外都會嗌一兩個小食,就試佢個欖角骨,個味做得幾好,但係就炸得唔夠乾身。另外個韭菜餃個皮炸得好鬆脆,餡料包得滿滿的。個燒腩卷食得出d肉用玫瑰露醃過,亦唔會太多肥膏,感覺上冇咁邪惡,咬落去嗰一下,啖啖酒香相當回味,實在值得推介。比較遜色少少就係個金錢肚,唔係唔好食,但係其他真係太過出色,即刻比下去。個尖椒都好夠辣,相當搶喉,辣得過癮。實在太飽,炒飯都要打包,下次有機會要試埋佢隻乳鴿。