2022-11-14 37 瀏覽
週年紀念 交左比另一半搵餐廳呢間日式西餐 #omakasa 新開無耐以呢個質素呢個定價我覺得性價比幾高🫶🏻🤤✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎Full course dinner $798/pp⍥ 自家漬大根👍🏻爽脆大根 通透既薄片少少青澀味 但依然好食 稱職既前菜⍥ 海膽刺身多士新鮮馬糞海膽零腥味 多士微脆兼帶陣陣牛油香 夾著焦糖洋蔥 略嫌煮得太軟稔 存在感頗低 但味道上鮮中帶甜 已發揮其效果 最讚係紫蘇葉 獨特既香氣份外清新爽利⍥ 大分縣鯖魚沙律自家醃製煙燻鯖魚 估唔到配上新鮮水牛芝士又幾夾 兩者味道都好平衡 並無搶到彼此風頭 而且仲好fresh 唔錯喎⍥ 三文魚子約克郡布丁第一次食約克郡布丁 油炸鬼+麵包既化身 略帶牛油香 質地鬆軟有彈性 三文魚子晶凝通透 頗鹹鮮 另一半極愛 而我略嫌mousse太鹹 小腎仔頂唔順⍥ 備長炭燒A5日本和牛最令我地驚喜既一定係A5和牛 油花超靚 封煎外圍香口極緻 濃郁牛香 內裡嫩滑無比 幾乎入口即溶 雖然食落油脂滿滿 但又唔會好膩 齒頰留香無誇張⍥ 塩漬銀鱈魚釜飯熱焫焫既日式煲仔飯 真係有飯焦 銀鱈魚好嫩滑無骨 但無咩鮮味 而且成個飯用左高湯
週年紀念 交左比另一半搵餐廳

備長炭燒A5日本和牛

⍥ 備長炭燒A5日本和牛

塩漬銀鱈魚釜飯

⍥ 塩漬銀鱈魚釜飯
熱焫焫既日式煲仔飯 真係有飯焦 銀鱈魚好嫩滑無骨 但無咩鮮味 而且成個飯用左高湯醬油去撈 所以食落偏油得黎又出奇地無咩味 非常一般

手工意大利開心果雪糕+ 柚子梅酒

⍥ 手工意大利開心果雪糕
唔講唔知食緊開心果味既雪糕 酥粒及雜堅果墊底 口感一定豐富 因為加入左日本知多Whisky 酒味相當重 完全cover左甜品應有既甜味 食完個口好苦 喜歡飲酒既朋友應該就岩晒

⍥ 柚子梅酒
梅酒幾清新 的確有陣陣柚子香甜 唔會太苦澀 清清喉嚨係唔錯選擇

2022-11-07
自家漬大根