2022-01-16 87 瀏覽
明天開始又無得晚市堂食,所以決定同家人出去食晚餐,然後第一時間就諗起泰嘟嘟了!我地一行三人點了一份四人套餐($398),可以點五款主食,每位都可以半價叫一杯飲品。由於全家都好愛好芒果,所以我地三個都叫左芒果芝士沙冰。喺芒果沙冰上面放上邪惡既芝士,仲配有大大粒既芒果肉,雖然果肉唔係十分甜(季節關係),但仍然係好好飲,口感豐富。先黎一個小食:月亮蝦餅Pizza咁大片既蝦餅,再配上泰式甜酸醬,絕對係必試之選。再黎一個開胃菜: 泰式肉碎生菜包叫左小辣版既泰式肉碎生菜包,肉碎好香好開胃但生菜略嫌唔夠新鮮,美中不足。之後就係主食:招牌黃咖喱麵包軟殼蟹炸得香脆既軟殼蟹,配上沾滿黃咖喱的金磚,味道唔錯。再黎第二個主食:泰式經典明爐烏頭如果喜歡食魚既人,呢條烏頭就一定要試。魚身軟滑,加上冬蔭功湯底既幫助,令到烏頭味道更加昇華。最後當然要食返D蔬菜:豬頸肉啫啫通菜煲啫啫夠曬香,味道唔錯。最後埋單都係約$500,無論質同量都屬於中上,係大角咀少有的

由於全家都好愛好芒果,所以我地三個都叫左芒果芝士沙冰。
芒果芝士沙冰

先黎一個小食:月亮蝦餅
月亮蝦餅
Pizza咁大片既蝦餅,再配上泰式甜酸醬,絕對係必試之選。

再黎一個開胃菜: 泰式肉碎生菜包
泰式肉碎生菜包

之後就係主食:招牌黃咖喱麵包軟殼蟹
招牌黃咖喱麵包軟殼蟹
炸得香脆既軟殼蟹,配上沾滿黃咖喱的金磚,味道唔錯。

再黎第二個主食:泰式經典明爐烏頭
泰式經典明爐烏頭

最後當然要食返D蔬菜:豬頸肉啫啫通菜煲
豬頸肉啫啫通菜煲
啫啫夠曬香,味道唔錯。

2022-01-04
芒果芝士沙冰