自從有次同呀媽食完花膠雞煲之後,佢就愛上咗,於是我就搵咗幾間同佢逐一拜訪。今日我哋去咗位於灣仔嘅「癡膠雞」,其實我之前已經食過太子店,係覺得唔錯先敢帶佢嚟😝。灣仔店座位比太子店多,但如果坐滿人,就會有少許迫。店內掛上唔少粉筆畫,上面畫咗漫畫角色,幾得意😎。印象中太子店都有類同嘅畫,絕對係餐廳嘅一大特色。小店主打雞類菜式🐓,而灣仔店提供嘅食物種類更多,包括各式飯同小食等。餐廳定價相宜,大部份飯麵平均只售$5X,實屬經濟之選。花膠雞煲翅($148/半隻),雖然食翅唔環保🙈,但間唔中食一次就算啦,難得呀媽開聲話想食。花膠雞煲連埋熱鍋上,全程可以飲住熱辣辣嘅雞湯🔥,超正,如果係冬天食就更加不得了。雞湯味道濃郁,唔會過鹹,而且並無味精,飲完都唔會口乾。餸料方面,兩個字形容哂:足料!🐔半隻雞份量多,有齊雞髀、雞翼同雞胸等,大大啖肉啱哂我,肉質長期滾住都無變嚡;而呀媽就好滋味咁噒骨,仲話噒到口都攰埋,哈哈。另外,花膠同魚翅同樣係爆多,出手闊綽👍。魚翅大大塊,明顯見到一疏疏,而花膠更估計有成十片,好滋補呢。米線($15),呢個係跟雞煲追加嘅配料,除咗麵之外,佢仲有牛肉、竹輪同菜等選擇。🍜粉麵底可揀上海
花膠雞煲翅
花膠雞煲($148/半隻),雖然食翅唔環保🙈,但間唔中食一次就算啦,難得呀媽開聲話想食。花膠雞煲連埋熱鍋上,全程可以飲住熱辣辣嘅雞湯🔥,超正,如果係冬天食就更加不得了。雞湯味道濃郁,唔會過鹹,而且並無味精,飲完都唔會口乾。
米線
米線($15),呢個係跟雞煲追加嘅配料,除咗麵之外,佢仲有牛肉、竹輪同菜等選擇。🍜粉麵底可揀上海麵、米粉、米線、薯粉或者飯,我哋要咗米線,佢本身已經煮開咗,所以加啲湯整返熱佢就食得。米線麵質唔淋,份量亦都多,食返條麵感覺飽肚啲。
金磚豆腐
金磚豆腐($32),豆腐係花膠雞湯以外嘅必食菜式‼️,之前喺太子店食過已經令我非常難忘,而灣仔店嘅出品亦貫徹高水準。金磚豆腐如其名,每粒外皮炸至金黃酥脆,薄薄嘅炸衣緊貼嫩滑豆腐,口感極佳,而且每粒都係一口大小,方便食用。一客有成接近廿粒嘅份量,超級抵食。
日本豬軟骨
日本豬軟骨($34),🐷豬軟骨都唔錯,個汁有啲啲油,但幾惹味,適合配飯食。一客有五大件豬軟骨,每件都忟到好軟稔、好入味,肉身輕易離骨,值得一嚐。
蜜糖雞翼
蜜糖雞翼($34),本身想嗌黑椒薯仔牛柳粒,但售罄,唯有轉食雞翼🍗。雖則都係雞,但口味同雞煲完全唔同,所以唔會有「又係雞」嘅感覺。雞翼炸得幾香脆,用蜜糖調味基本上唔會中伏。
胎菊羅漢果茶
飲品方面🥤,我哋要咗薏米檸檬水同埋胎菊羅漢果茶,兩杯都係特飲,原價$18,跟餐則$10。薏米水清熱去濕,味道唔太甜。羅漢果茶則消暑解渴,口味唔太澀,加上配合埋菊花仔🌼,令佢更易入口。不過講起羅漢果茶,太子店好似係免費提供㗎,好貼心。
總括嚟講,呀媽對呢餐有讚冇彈,亦都充份表達咗我嘅意見。餐廳表面唔出眾,但全靠實力煮出美食取勝😋。再者,呢度性價比高,食埋翅二百蚊都唔使,可以去邊到搵呢?如果鍾意食花膠雞嘅朋友,不妨幫襯吓癡膠雞。
2021-08-14
金磚豆腐