2020-02-03 317 瀏覽
每次相約朋友晚飯都不知食咩好!各有各人的口味喜好!尤其在旺角閙市之中,一出地鐵,宣傳單張在你面前不停派發,張張都話低食、超值,真係有選擇困難!結果今次選咗一間日式放題試一試,因為太耐無食日式放題!確實係有些興奮!這間食肆交通方便,E1出口很快就到,等了不算太久就可入座,但如果預約的話會更快,帶位員帶我們入坐時,沿途的坐位九成已爆滿,確實受歡迎!店內環境整潔,坐位都很舒適,同類型的日式放題黎講,呢間坐位算寛闊!枱與枱之間也有空間!環境算不錯!坐低後侍應送上兩本厚厚活頁式的點菜紙,食物種類超過100款,任點任食,嘩!今次仲唔大開食戒?首先當然係叫刺生併盤回一回本啦!點咗三文魚,油甘魚,吞拿魚,鮑片,希靈魚,大赤蝦,甜蝦,八爪魚片,帶子刺身,北海道角螺,象拔蚌,赤貝!款款都非常新鮮!而且十分厚切!當中我最鍾意帶子,大大粒非常彈牙!另外燒物種類都非常多而且吸引!我們叫了西京比目魚、鹽燒海蝦、鹽燒雞軟骨、黃金芝士帆立貝、鹽燒鯖花魚!款款都有水準!其中我特別推介的蒲燒鰻魚!超級好食!鰻魚厚身加上醬料入口即溶而且juice!真係食到我回味無窮!另外我都很喜歡燒紐西蘭香草羊鞍,肉質淋滑而且無騷味!還有

刺身拼盤

燒物

另外我都很喜歡燒紐西蘭香草羊鞍,肉質淋滑而且無騷味!還有鹽燒牛舌都非常厚切,彈牙爽口,味道一流!
鍋物

吃過燒物後就轉戰鍋物!先黎瑤柱鮮蟹肉粥,我又要特別推介,蟹好大隻而且新鮮,個粥底非常鮮甜!真係唔停得口!另外雪花牛肉鍋係我第二最愛!鍋底味濃好味,而且肥牛又多可以俾我地食過夠!
鐵板燒扇貝
鐵板燒

跟住係鐵板燒!點了鐵板牛油香蒜帆立貝、避風塘炒太平洋鱿鱼鬚、避風塘黃金炒蝦還有鐵板煎鵝肝!款款都不錯!唯一可以批評的,就係若果鵝肝可以大件些就好喇!哈哈...實在有點貪心

虎蝦天婦羅

食到這時已飽了九成,天婦羅只選了虎蝦天婦羅,其實想食的還有很多,但因肚皮不夠位所以只點了虎蝦,唯有下次再試其他!
飲品

其實除咗點餐紙的食品之外,出面餐枱也放咗好多冷盤,甜品同飲品任食

飲品除咗各式各樣的罐裝及盒裝飲品外!仲有清酒任飲!啱晒鍾意飲清酒的我!另外也點了芝士奶蓋苿莉花綠茶,全壺上大大壺兩個人都夠飲!
甜品

甜品我取了鮮奶蘆薈燕窩燉蛋以及幾款甜品!仲有朱古力噴泉,同每人可以分發一杯雪糕!由於已飽到吃不下,就與朋友一同分享了!

冷盤
冷盤

其實還有很多卷物,軍艦,手卷,創作壽司,鐵板燒,炸物都未試,全部都非常吸引!但係因肚皮已經頂唔順,下次一定再來呢!

總括而言今次食得非常開心滿足,除咗食品種類多而且好食新鮮,服務都非常好!服務員態度良好有禮貌,而且很勤力,等待食物期間,服務員不停穿插檯與檯之間,接訂單及送遞食物,交點菜單後,大約等二至三分鐘,食物就開始陸續上台,非常有效率!

而且最重要係價錢超值,性價比高,唔怪之得成日爆滿啦!