2019-09-17 141 瀏覽
同男朋友行完歷史博物館好肚餓,於是四周圍搵下有冇啲咩食……經過呢間餐廳,見到好多人喺度排隊!!仲要排隊嘅全部都係講廣東話,呢個情形喺景點遊客區嘅尖咀係好罕見嫁;而且香港人出咗名識食,所以咁多香港本地人都黎排隊嘅餐廳,相信一定係好值得推介!入到餐廳,發現真係除咗食物好好味之外,啲店員仲要好有人情味,播嘅音樂仲要係本土音樂~成個感覺好有「香港精神」,真係抵老闆咁好生意如果想體驗下地道嘅香港風味,支持本土餐廳,真係值得嚟呢間!好多雜誌都推介「流心奄列餐」,咁嚟到呢度冇理由唔嗌佢!配搭嘅汁方面,見到有「龍蝦汁」(好少餐廳有龍蝦汁揀㗎),我哋就揀咗佢。結果出到嚟,估唔到超級有驚喜!因為龍蝦汁嘅味道同蛋好夾啊!龍蝦汁有鮮甜嘅味道,但濃郁得來又唔會搶咗蛋嘅味道! ! 如果嗌呢個餐,10分推介揀龍蝦汁!(我哋嗰日食食下,就聽到龍蝦汁賣晒,真係好搶手!)另外,我哋仲叫咗「龍門三扒」,有牛、豬、雞扒。睇吓下面張相,真係份量超級大! ! !當我地食完牛扒,再食埋個豬扒,剩低嘅雞扒同薯菜,仲可以做一個完整嘅雞扒餐!(笑)所以係一份扒餐嘅價錢,食咗三個扒餐!仲要係尖沙咀區, $70食三個扒餐,真係講出黎都無人信
見到好多人喺度排隊!!

,所以咁多香港本地人都黎排隊嘅餐廳,相信一定係好值得推介!

入到餐廳,發現真係除咗食物好好味之外,啲店員仲要好有人情味
如果想體驗下地道嘅香港風味,支持本土餐廳,真係值得嚟呢間!

(我哋嗰日食食下,就聽到龍蝦汁賣晒,真係好搶手!)

所以係一份扒餐嘅價錢,食咗三個扒餐!仲要係尖沙咀區, $70食三個扒餐,真係講出黎都無人信!

值得一提嘅係,雖然佢價錢咁平,但扒餐質素一啲都唔hea!無論係牛、豬、定係雞扒,雖然份量大,但廚師仍然控制個火候得非常好
無煮老到,啲肉質仲係好嫩口!特別係個雞扒,真係要讚一讚,厚皮燒得好靚。
我平時唔識雞皮,都忍唔住食咗。

最後值得提一提嘅係,佢嘅「菠蘿冰」,原罐七喜上得黎,仲要係俾足半杯菠蘿!一路飲嘅時候,一路就食到啖啖鮮甜菠蘿!真係勁好飲!
咁好味都係加$7咋!

我哋另外仲嗌咗「芝士焗西蘭花」(本身係嗌「黑松露芝士焗雜菌西蘭花」,但又係好快賣曬),同「奶茶紅豆冰」。前者好適合鍾意芝士嘅朋友;後者嘅味道好配搭。哩兩道嘅味道其實都唔錯
整體嚟講,呢間餐廳嘅性價比好高, 10分推介!
流心奄列餐
菠蘿冰