是日係媽媽生日, 早於3月已經walk-in 到自助山book 位, 但當時無為意原來假期前夕要分兩輪6:00-8:00 或8:30-10:30, 到前幾日先收到confirmation call 提醒先知。等左3個幾月先等到宜家cancel 又好似好可惜,所以最終都係決定一試。5點45分去到, 無其他人講既咁誇張要等半個鐘頭lift 先上到去, 但係話6點鐘先可以入位。一開始趁人少少就去左海鮮station 拎蠔先, 得一個人開蠔所以都開得幾慢下。生蠔普通, 無海水味, 無甜味, 就係生蠔一隻, 純粹係有隻生蠔食下咁lor, size 係比W既kitchen 大, 但kitchen 既生蠔比較有鮮味。p.s. 開蠔開得不太專業, 好多蠔殼係入面, 差d咬崩牙。之後就黎d冷盤, 個人覺得係全晚做得最出識同好食既部分, 三文魚籽飯細細盅咁好得意,魚籽亦好食, 無腥味, 凍鵝肝批亦不錯, 夠滑溜,不膩。中華沙律略嫌淡左少少。鵝肝每次好拎三件, 厚身但太油膩, 灣仔congress拿捏得比較好, 配菜既蘋果略嫌太乾同酸, 個樣岩做美國蘋果批多D之後食番D熱食先, 睇Openrice大家都話個

生蠔
冷盤
香煎鵝肝
之後食番D熱食先, 睇Openrice大家都話個麵檔既叻沙湯底好食。
味道係比其他自助餐好,如Renaissance既淡而無味,呢度既湯夠濃,椰香都好夠,當然比外面正宗既叻沙專門店遜色,但不過不失啦
叻沙湯米
冬蔭公presentation不錯, 但係我無試
冬蔭公湯
閃光綿花糖, 好玩, 支棒棒會送埋比你, 下次可以帶埋去睇演唱會
閃光綿花糖
之後仲有試點心, 甜品, 燒牛肉等等, 但通通都好一般, 不值一提

由於得兩個鐘頭先, 所以之後都唔得閒影相, 趕住試多幾款唔同既野, 連傾下計既時間都無!!

真係超趕頭趕命, 全晚都要睇住隻錶黎做人, 侍應一到8點就衝埋黎話唔好意思, 夠鐘交台啦。
好似食放題咁, 但係個價錢完全唔係放題價!!!
 仲要都係收$658+10%, 其實你剝削左人地個半鐘既用餐時間, 係咪應該平番d 比人呢!!

講到尾其實7百幾蚊唔係為左d食物, 食物款式算多, 但係無一樣野係突出, 筆錢其實完完全全係為左個景。但其實都轉得幾快下...同埋一到夜晚d玻璃起霧, 咩都睇唔到....
題外話/補充資料: Wine Bar 超級唔抵!極搵笨!! 一張儲值卡為$500, 但係連3杯酒都買唔到。每種酒都可以分3個份量去買, 最少既最平$28, 你以為好平? $28 得幾滴渣!! 要買一杯同平時去bar or lounge 飲既紅酒, 最basic 由$150 up 丫唔該~~ 味道...似惠康$99買一送二哥d... :(
2015-06-30
生日