餐廳: 魚一壽司 (教育路)
資訊:

2023-04-06 1291 瀏覽
喺開業之時,我哋試過買外賣返屋企食,當時覺得不怎麼樣,所以就冇再去食啦。然後睇住佢愈嚟愈多人食,有一間舖變兩間舖。到最近有朋友問我嚟元朗有咩日本菜推介,呢間係我其中一間推介俾佢哋,因為多人食,但我自己就好耐冇食過,而佢哋最後揀咗呢間,就俾咗個機會再去試吓。結果,等好嘢真係要時間,同朋友食呢次真係同我第一次食差好遠,無論刺身、壽司同熱食都好食,材料新鮮,份量充足。於是我哋再去食,今次唔食外賣,食堂食,揀咗食午餐。我哋叫咗兩個刺身丼,一個係魚一極上丼$148、另一個係京蔥拖羅蓉丼$58。魚一極上丼有8款食材,包括三文魚、蝦、吞拿魚、拖羅蓉、海膽、帶子和油甘魚。京蔥拖羅丼顧名思義係京蔥加拖羅蓉,份量滿滿,仲要有幾塊紫菜跟。刺身嘅嘢最緊要係新鮮,佢哋交到功課。飯係日本米,仲要有醋香味,份量仲要好多,我哋兩個人剩係食得晒其中一碗,下次叫一定要叫少飯,以免浪費。平日午餐唔使加一,假日就要加一,平日放假嘅福利,哈哈。

結果,等好嘢真係要時間,同朋友食呢次真係同我第一次食差好遠,無論刺身壽司同熱食都好食,材料新鮮,份量充足。

平日午餐唔使加一,假日就要加一,平日放假嘅福利,哈哈。
魚一極上丼
京蔥拖羅蓉丼