係母親節前一個星期,媽咪已經話要去一間坐得舒服又開揚既餐廳食Afternoon Tea。終於比我搵到呢間性、價、比極高的Espuma春日悠閒格調下午茶,所以決定book呢間比媽咪扮下貴婦影下相。我book左枱3:30,中環呢間分店就係蘭桂坊附近,好容易就搵到。好喜歡中環分店,不只是裝潢華麗而且景色也很優美。閒日時段無乜人,店員幫我簡左個全餐廳最好景既位置。之前食既Afternoon Tea Set都係以三層架放物,Espuma呢個透明e形層架盛真係第一次見,型格得嚟又不失貴氣。HKD228+10% (二人份)呢個價錢真係好抵,係Afternoon Tea既市價嚟講算係幾平。媽咪唔中意飲咖啡奶茶,所以另加HK$15,轉左特飲。Espuma既水果茶一向有水準,所以介紹媽咪飲呢個。我就叫左泡沫咖啡(凍),行上嚟已經好熱所以唔想飲熱飲。凍飲既咖啡味道不過不失吧!同媽咪都有個習慣係先食咸點再食甜點~我係一個酥皮控,呢個野菌酥盒好合我心意,酥皮散發著牛油香,而蘑菇味道濃。煙三文魚大大舊,鮮味十足!雞尾酒蝦沙律,個蝦好彈口好新鮮。食完咸點就到食甜點既時候啦~提子鬆餅 配 果醬及忌廉個提子鬆餅焗得好鬆

好喜歡中環分店,不只是裝潢華麗而且景色也很優美
閒日時段無乜人,店員幫我簡左個全餐廳最好景既位置。

Espuma春日悠閒格調下午茶
HKD228+10% (二人份)
水果茶

同媽咪都有個習慣係先食咸點再食甜點~

野菌酥盒
煙三文魚大大舊,鮮味十足!
煙三文魚多士
雞尾酒蝦沙律,個蝦好彈口好新鮮。
雞尾酒蝦沙律
食完咸點就到食甜點既時候啦~

提子鬆餅 配 果醬及忌廉
提子鬆餅
個提子鬆餅焗得好鬆脆,我最愛係搽上果醬一齊食。

君度忌廉紅莓朱古力脆餅
我同媽咪都特別中意呢個君度忌廉紅莓朱古力脆餅,紅莓好新鮮、味道酸酸甜甜令人好開胃。

綠茶布丁
綠茶布丁
雖然味道普通,但係蛋殻既外形已經成功將我吸引住。

另外,仲有紫薯泡芙、仙人忌廉掌撻都好吸引。
紫薯泡芙
歌劇院蛋糕
整體來說,媽咪同我對今次既Afternoon Tea都好滿意,靚人靚景令人心花怒放。
食物上我地認為甜點是比鹹點出色(可能我同媽咪都偏好甜點)。
2016-05-09
母親節