記得好耐之前有一排好興貓貓cafe,但好驚貓既我一直都好抗拒。但無奈身邊好友太多都強烈要求要去見可愛既貓貓,唯有捨命陪君子。位於樓上店的樂園,一入餐廳就聞到好大陣貓味,可能未必人人接受到。Wow~~原來樂園有入圍過甘多得獎食店架!牆上有手繪既畫,好有幼稚園既感覺。餐廳內有開放式廚房,有好多唔同造型既軟糖。空間雖然唔算大,但係位都多,好岩一大班朋友黎。拿拿拿,除左桌遊之外重有貓比你玩架。但係之前睇相時都見到有好幾隻貓,但係今次只係見到一隻,好肥好可愛呀。但係我都係睇下就算啦。------------------------------點餐時間~~~~~~~------------------------------芒果茶(左)&柑桔檸檬茶(右)跟餐15蚊,但睇左一陣發現野飲都幾貴下。芒果茶好香芒果味,飲落完全唔似糖水味,而且茶一啲都唔澀,好清新。熱飲睇落好似得好少,但其實都唔少。飲落好滋潤,而且唔會太甜,配茶都幾搭。黑松露香煎鵝肝意大利飯($188)因為好耐無食鵝肝所以就點左鵝肝意大利飯,一上枱咩都唔理住,見到個碟就心心眼了。用左南瓜蓉同紅菜頭兩隻色彩鮮豔既顏色黎伴碟,而且飯量好多,差不

Wow~~原來樂園有入圍過甘多得獎食店架!

牆上有手繪既畫,好有幼稚園既感覺。
餐廳內有開放式廚房,有好多唔同造型既軟糖。
空間雖然唔算大,但係位都多,好岩一大班朋友黎。
但係我都係睇下就算啦。

點餐時間~~~~~~~

芒果茶(左)&柑桔檸檬茶(右)
跟餐15蚊,但睇左一陣發現野飲都幾貴下。
芒果茶好香芒果味,飲落完全唔似糖水,而且茶一啲都唔澀,好清新
黑松露香煎鵝肝意大利飯
黑松露香煎鵝肝意大利飯($188)
因為好耐無食鵝肝所以就點左鵝肝意大利飯,一上枱咩都唔理住,見到個碟就心心眼了。用左南瓜蓉同紅菜頭兩隻色彩鮮豔既顏色黎伴碟,而且飯量好多,差不多有2碗。
黑松露香煎鵝肝意大利飯
鵝肝好厚好香好脆,而且有好大一砣黑松露,好吸引人一啖食左佢。
外皮應該有沾少少粉去煎,切落去個下好脆,而且中間重係粉紅色
見到有啲油脂流緊出黎,火喉控制得好好,唔係煎到全熟浪費左塊靚鵝肝。一咬落去好似成件溶化左甘,用力一含就感覺到香甜既油脂同肝味。
飯好creamy,而且保留到少少硬身,飯內本身有菇再加上黑松露好香。完全唔會膩,一個人食哂都得。

廚師發板
廚師發板 (2人份)
好少西餐廳或者cafe會有廚師發板。而且重要整得甘有心思,成幅畫甘。而且重可以自訂寫咩

生日又過左,同朋友又無記念日,唯有寫Happy 2018啦!
欸,大廚手字又幾靚喎。
而且盤上好多花,用左好多唔同顏色既醬汁去點綴。但原來每隻顏色都有特別架

廚師發板
除左9樣食材之外都有蕃茄,粟米芯,青瓜做伴碟。擺得好精美,終於明白點解一道好既菜式可以係一件藝術品了。

食沙律時可以配搭2種沙律醬,芝麻醬見得多啦,但中間個款和風沙律醬就真係第一次啦,酸酸地好開胃呀!!
蒜片配香煎安格斯牛柳粒 ,店員好細心甘解釋牛要趁熱食。旁邊一點點既係燒汁,牛肉好淋好入味,而且份量都唔少,配上炸到好香既蒜片,口感一流。

見到上圖都有一磚野,唔好懷疑---無錯,係好大一件既墨魚子鵝肝多士,鵝肝照舊好香好肥美,再配上高貴既墨魚子提一提味~~一流呀!但底下既多士只不過係一件白麵包,有點失望。
蟹棒,鹽水煮榮螺同戀之花煙三文魚就稍為普通了點,但煙三文魚還是擺得好用心的。
牛油檸檬汁煎帶子刺身,好香牛油味,但帶子應該只係輕微煎一煎,食落口都係保持刺身口感。好軟好彈牙,一咬落口好鮮甜。但我覺得可以再煎多一陣,令到表面香口啲。
香煎加拿大特大虎蝦,開邊大蝦同蝦頭分開左放,處理殻時好怕蝦會有少少梅,但食落口好彈牙,好鮮,完全無雪味
而且都幾大隻,蝦頭唔苦,好甜蝦膏味。
甜點係烈酒煮布冧,未見過呢種煮法既我覺得好新奇有趣。食落好濃酒香味,但唔苦澀,因為經高溫既蒸發,得返味道同本身布冧既香甜。
邊邊的醬汁記得點一點,會帶甜哦。
用餐後重可以食返粒糖tim,真係好sweet呀!
2018-01-08