2018-11-23 232 瀏覽
喺附近返工,每日放lunch都見呢間食星馬泰餐廳排哂隊,又見佢選擇幾多,決定同同事試下。喺放晏呢啲寶貴時間,行動快係必須,由落單到上齊菜10分鐘都唔駛,值得一讚!我叫咗個B餐,午市套餐跟沙侓+餐湯+甜品+飲品,夠哂豐富抵食!首先講一講跟餐沙侓,細細碗,有生菜、車厘茄、鳳爪,酸酸甜甜咁,其實幾開胃,不過就唔係個個都食鳳爪,覺得如果搵泰國芒果整,應該會多啲人接受到。炒貴刁落足料,有大蝦、魷魚、魚片頭、彩色椒、大蔥。最欣賞佢火候十足,炒到每條麵條都沾上醬汁,又唔會覺得過油。精華所在莫過於夾住喺麵條中間嘅蛋,蛋嘅掛汁能力強,同麵嘅比例恰到好處,令到每啖口感同味覺上嘅享受變得更立體、更完整。餐湯同甜品會不定期轉換,沒什麼大期望,亦沒什麼驚喜。但值得一提的是餐飲,佢唔係求祈一杯凍檸茶、熱咖啡就算,呢杯泰式奶茶用心製作。泰式奶茶的特點在於苦、甜、香,三種味道的融合。苦澀來自紅茶茶葉,甜味來自糖同煉奶,香滑來自鮮奶。沖調時最好用碎冰,會比一般冰塊更能均勻地冷凍飲品,又可以將甜度沖淡少少。我可以話呢杯奶茶同我去泰國飲嘅正宗泰式奶茶有99%相似呀!同事叫咗無骨海南雞喇沙,A餐跟沙侓, 甜品, 飲品。海南雞

檳城炒貴刁

泰式奶茶

無骨海南雞喇沙

同事叫咗無骨海南雞喇沙,A餐跟沙侓, 甜品, 飲品。
無骨海南雞

海南雞烹調得剛剛好,不太油膩,而肉汁仍在。配埋專用甜醬同埋甜辣醬,非常美味!
叻沙

第二主角喇沙大大碗,女仔食真係未必食得哂。辣辣地又帶點椰香,豆卜更好似海棉咁將成碗湯嘅精華吸收哂,超級惹味!

其實食完成個餐都已經好飽,只不過眼闊肚窄的我們想試埋呢度嘅甜點,又見加$28就可以升級要個香芒椰汁糯米飯,就決定出動第二個胃喇!
香芒椰汁燸米飯

外型長得不似傳統芒果糯米飯,反而令人聯想起日式壽司。除咗已經淋咗喺芒果面嘅椰汁,旁邊有額外椰汁俾你隨喜好落落去啲芒果糯米飯度。芒果香甜,糯米飯煙韌,每一口都有濃郁椰汁味滲透出黎,完美地結束一餐豐富嘅午餐。
2018-10-25
檳城炒貴刁