香港愈黎愈多由台灣開過黎既茶飲店,沐白小農亦係其中一家,之前飲過尖沙咀店覺得唔錯,今日同朋友行過元朗分店,同佢地分享呢間唔錯,佢地未試過,而呢間又係第一間分店,咁就去沐白小農第一間開係香港既分店再飲過。環境唔算大間,成間用藍天白雲既主題,望落去好有小清新、台灣風格既感覺,仲有影相打卡牆。餐牌主打黑糖波霸鮮奶、大甲芋頭鮮奶等等,亦有草莓鮮奶、抹茶鮮奶,今日一行三人就各自要三杯唔同既款式。草莓鮮奶 $35有兩層漸變色,下層係鮮奶,上層係草莓,攪匀再飲,原來唔係草莓味咁簡單,係有粒粒草莓粒,好有驚喜,加上濃稠鮮奶,味道十分好!大甲芋頭鮮奶 $30芋頭蓉份量好多,一定一定要搖匀再飲,之前飲過一試愛上,攪匀後每一啖都係濃郁芋頭同鮮奶,啖啖有芋頭蓉咬,最怕芋頭加太多糖水變左死甜,但呢款唔會,係我每次必定會encore既一款。沐白黑糖波霸鮮奶 $30招牌中既招牌,雖然已經過左黑糖熱潮,但同行朋友係黑糖迷,佢見到賣相好吸引都想試試,同一般做法一樣係用明治鮮奶,掛杯紋幾靚,黑糖珍珠煙韌夠味,唔會過甜。總括而言,真係一間我會不停重覆幫襯既茶飲店,特別係草莓鮮奶同埋大甲芋頭鮮奶。

餐牌

草莓鮮奶 $35
草莓鮮奶

大甲芋頭鮮奶 $30
大甲芋頭鮮奶

沐白黑糖波霸鮮奶 $30
沐白黑糖波霸鮮奶

2019-04-21
5 分鐘 (外賣自取)
草莓鮮奶
大甲芋頭鮮奶