返工咁忙咁辛苦,呢個星期放大假,一定要搵好野食,對自己好d啦!朋友介紹我去呢間餐廳食,話d燒物好好食Openrice一下,見到勁多人推薦龍蝦爆丼同埋海膽杯,我就已經流哂口水喇急不及待同老公去搵食,打電話約左19:00去到門口,侍應叔叔已經好好禮貌咁招呼真係要為餐廳服務員平反,見幾篇文都話佢地服務差,但我食足全晚服務都好好,斟茶收拾碗筷,樣樣做足講返正題先,餐廳既環境好舒服我地被安排坐係邊邊既位置,好安靜,私隱度好高!環境佈置得好有日本居酒屋既感覺!講左咁耐,睇下餐牌先本來以為丼瀛係食丼飯為主,但係原來食物種類都好多,真係花多眼亂價錢都好實惠,樣樣都好吸引老公話要獎勵下我咁努力工作,所以要食得豐富d我地叫左築地壽司杯!賣相非常吸引,總共有6個杯,連同薑片有7個杯!侍應好細心咁提我地要食左紫菜先,如果放得耐紫菜會唔好食最吸引我既當然係海膽杯啦海膽非常新鮮,好厚身,一淡食落去非常鮮甜,配合埋一口飯,好match!仲有就係呑拿魚蓉,亦都鮮甜美味每款刺身配合一口飯,岩岩好 Wa!!!!重點黎啦龍蝦刺身爆丼!上菜就已經好爆喇!新鮮既龍蝦肉配合小小沙律配菜,仲有小小芥末味,仲可以省返唔少剝蟹肉既功夫
朋友介紹我去呢間餐廳食,話d燒物好好食

急不及待同老公去搵食,打電話約左19:00
去到門口,侍應叔叔已經好好禮貌咁招呼

講返正題先,餐廳既環境好舒服

講左咁耐,睇下餐牌先

本來以為丼瀛係食丼飯為主,
但係原來食物種類都好多,真係花多眼亂
價錢都好實惠,樣樣都好吸引

老公話要獎勵下我咁努力工作,所以要食得豐富d

築地壽司杯

我地叫左築地壽司杯!

最吸引我既當然係海膽杯啦

仲有就係呑拿魚蓉,亦都鮮甜美味
每款刺身配合一口飯,岩岩好

龍蝦刺身爆丼

Wa!!!!重點黎啦

龍蝦刺身爆丼!上菜就已經好爆喇!
但係仲有兩個新鮮蟹鉗,當然留返比老公剝啦,哈哈

龍蝦好新鮮,平時如果唔新鮮既龍蝦我食完會喉嚨痕,今次就完全無喇!
不過呢,我地比隻龍蝦吸引左,食到7788先見到仲有好多飯同刺身

所以提議大家,龍蝦記得同埋d飯一齊食呀
呢個丼飯份量好夠,男士一定夠食啦!

北極光海膽杯

第二個重頭戲又黎啦: 海膽杯

我地食到呢到已經飽左5成,呢個杯份量岩岩好,唔會好大杯!但就食到7種層次!
侍應好細心咁介紹左7層,記憶力好好!我就盡力記啦!
首次上面塊銀雪魚乾卜卜脆,好好食
之後仲有海膽,海葡萄(同我係沖繩食既一樣咁好食),魚子,海膽布甸(口感特別),蟹肉,雞蛋,仲有我最鍾意既紫薯
呢碟菜真係食到好多層既口味
係龍蝦爆丼食剩左既飯,送埋海膽杯,就一流啦

真心,呢2款真係必食推介,性價比高呀!

日本十勝豚

最後,朋友介紹既燒物唔可以唔試啦!
十勝豚肉質好爽
味道剛剛好,唔會太喊!

燒口舌

老公叫既牛舌
我就唔敢食喇!
但老公話燒得剛剛好,唔會太熟
配合埋檸檬汁就一流喇

燒油甘魚頭

仲有呢個油甘魚頭
燒物中的最愛
食到後期已經好飽喇
呢個魚頭燒得岩岩好,d皮好脆,又唔會太油膩!好香口!
本來想叫三文魚頭,但侍應介紹油甘魚頭,真係無介紹錯

最後一碟,因為我係玉子控,所以叫埋厚燒玉子
厚燒玉子

果然無令我失望啊!好滑,甜甜地,好好味

食到呢到,真係好滿足呀!
好感謝老公陪我放縱一晚!
有時工作辛苦,真係要間唔中獎勵下自己架!

仲比我無意間發現,呢到有戶外架!戶外有冷氣,好有風味,又唔會熱
如果叫燒海鮮,仲可以即場燒
可惜我地太飽了
惟有下次再叫

整體黎講,呢到真係好正

服務食物環境都無得輸!
真係要推薦比朋友同比大家啦
2018-08-20