2017-11-14 530 瀏覽
記得呢間野新開張果時朋友就帶我黎試過,事後一直唔記得上黎打返食評,但呢間我諗係我食過最抵最真材實料既食店話明鯛魚湯專門店當然主打係鯛魚湯,所用既湯都係100%鯛魚新鮮熬製而成,無加味精,除左有豐富骨膠原外,仲低卡路里,女士可以食放啲都唔怕肥啦餐牌大部分都係湯烏冬同湯飯,當然亦有啲日式小食炸物,但黎到鯛魚湯專門店梗係試下佢地既皇牌啦。我地嗌左鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬($138)同皇帝蟹腳海膽湯飯($168)。兩者同樣魚鮮味濃郁,清甜得黎又唔會腥,湯底呈奶白色不見底,睇得出花左長時間煮成,但完全無油浮喺面,感覺健康啲食落無咁有罪惡感,係咪有美顏功效就真係唔知啦😂鮑魚頗大隻,幾彈牙,連我呢個唔中意食鮑魚既人都食哂兩隻🌚魚肚吸收哂啲湯汁好入味平時好怕花膠浸唔夠,會好似咬舊膠咁,但呢度真心唔會,好稔好滑身🤤仲要件件都大大舊好足料!手打烏冬爽口彈牙,食得出同外面既有唔同。食哂烏冬可以飲埋啲湯,唔會好似平時拉麵湯底咁鹹飲完會口渴。湯飯因為係朋友點既所以無食到,但聽佢講海膽好鮮甜,係新鮮海膽而且份量多。同埋湯飯會比烏冬食落更入味,因為每粒米飯吸收哂啲魚湯,食落口感綿密得黎又充滿鮮味,清淡得黎又開胃呢間野真
記得呢間野新開張果時朋友就帶我黎試過,
事後一直唔記得上黎打返食評,
但呢間我諗係我食過最抵最真材實料既食店

話明鯛魚湯專門店當然主打係鯛魚湯,
所用既湯都係100%鯛魚新鮮熬製而成,無加味精,
除左有豐富骨膠原外,仲低卡路里,
女士可以食放啲都唔怕肥啦

餐牌大部分都係湯烏冬同湯飯,
當然亦有啲日式小食炸物,
但黎到鯛魚湯專門店梗係試下佢地既皇牌啦。

鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬

皇帝蟹腳海膽湯飯

呢間野真係大件夾抵食,如果唔係住得遠一定個個禮拜食兩三次,希望快啲開分店開喺新界
2017-03-26
鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬