餐廳: Green Waffle Diner (擺花街)
資訊:

「Green Waffle Diner」喺香港已經登陸多年,我由銅鑼灣翡翠明珠店就已經開始食。最近得知佢搬咗中環新舖,就決定搵晚放工試吓😛。中環店位於攞花街同荷里活道交界,大玻璃窗嘅門面好吸睛。呢度環境裝修唔錯,設有唔少窗邊同梳化位,店內亦掛咗盆栽作點綴🪴,而我就最鍾意天花板嘅波波燈,好可愛。但如果全場滿座的話,就可能有少少迫。餐廳保留咗傳統招牌菜式🍽,如鑊仔薯粒同窩夫等,佢另外仲有肉扒、全日早餐、意粉飯、漢堡包、三文治、沙律、小食同班戟等。菜式選擇繁多,可惜肚皮有限,食唔到幾多款。餐廳定價合理,人均消費二百蚊左右已經夠晒飽。燒八安士紐西蘭草飼肉眼配自家製香蒜薯蓉及蜜糖豆8oz Freshly Roasted Beef (New Zealand Grass Fed Ribeye) with Homemade Garlic Mash Potato and Honey Beans($148),牛扒係期間限定菜式,每日限量供應。🥩肉眼扒係以英式烤牛肉嘅方式煮理,比較常見於酒店自助餐,估唔到呢度都有得食,價錢仲要唔貴。牛扒足八安士,厚切質感一流,肉身呈粉紅色,但就唔算好嫩,不過肉味好濃🐮,並帶
燒八安士紐西蘭草飼肉眼
燒八安士紐西蘭草飼肉眼配自家製香蒜薯蓉及蜜糖豆8oz Freshly Roasted Beef (New Zealand Grass Fed Ribeye) with Homemade Garlic Mash Potato and Honey Beans($148),牛扒係期間限定菜式,每日限量供應。🥩肉眼扒係以英式烤牛肉嘅方式煮理,比較常見於酒店自助餐,估唔到呢度都有得食,價錢仲要唔貴。牛扒足八安士,厚切質感一流,肉身呈粉紅色,但就唔算好嫩,不過肉味好濃🐮,並帶少少羶味,幾特別!伴旁嘅薯蓉亦都出色,佢落得夠多牛油,口感Creamy,並帶有蒜香同香草味。
烤卡津雞肉薯粒鑊仔
烤卡津雞肉薯粒鑊仔Roasted Cajun Chicken Skillet($93/baby),雖然牛扒已經配上薯蓉,但都無阻我嗌招牌菜Skillet。🥔薯仔切成粒狀,四邊均煎至微微脆,中間部份則好軟淋。鑊仔熱辣辣送上,要小心唔好摸到🍳。除咗主角薯粒之外,仲有好多其他食材,非常豐富,包括卡津雞肉、水波蛋、西芹、青椒、車厘茄同洋蔥等。整體幾惹味,再配埋拉絲芝士🧀,邪惡到爆,幸得西芹同青椒混入其中,可稍為清新口蕾。
火焰玉桂香蕉窩夫
火焰玉桂香蕉窩夫Banana Foster Waffle($93),窩夫大大份,當正餐食都夠。🧇窩夫可選口味,我哋加咗$10轉杏仁奶燕麥Almond Milk Buckwheat🌾,食落果然特別重麥香。窩夫口感有啲似香蕉蛋糕,密度偏高,同一般格仔餅唔同。🍌香蕉並非以焦糖調味,而係蘸上肉桂粉,香味突出又帶少少甘味。最後仲有一球阿波羅雪糕,有三款口味可選,不過我揀嘅綠茶味就唔算好夾。
斑蘭牛奶咖啡
斑蘭牛奶咖啡Pandan Latte(原價$63),嗌牛扒可以用半價加配飲品(鮮果沙冰除外)。🥛拿鐵味道幾啱飲,因為唔會太苦,加上牛奶令到口感細滑。🌿拿鐵嘅綠色係源自班蘭、而非抹茶,班蘭味道天然,充滿樹葉香,並非人工糖精味。
題外話,中環分店亦係一間咖啡專門店☕️,佢門口位置設有一個Coffee Corner。喺附近返工,就算唔坐低食飯,都可以嚟買杯嘢飲。再者,嗌套餐原來可以免費添飲咖啡,啱飲嘅都幾抵!
總括嚟講,💚Green Waffle Diner多年嚟能夠保持高水準,食材新鮮兼且主張自家製作👍。如果我無記錯嘅話,鑊仔薯粒以前得一個份量,但而家有得揀,反而仲好!另一邊廂,餐廳好貼心、關注唔同人士嘅需要,特別提供低卡路里餐單以及生酮菜式,就例如班戟都有無麵粉版本😊。
2022-07-15
斑蘭牛奶咖啡