餐廳: Green Waffle Diner (希慎廣場)
資訊:

相信好多人對於green waffle既鑊仔薯粒🥔同窩夫🧇一定都唔陌生😜 小編都係其中一個fans,所以就再黎試左~ 佢地既忠旨係 “Everyday Food for Everyday People”,所以材料都新鮮同埋係自家製既,感受到每一樣既食物配搭同擺盤都幾有特色同層次,味道又好食😋 另外pancake🥞仲有無麵粉既選擇,連要生酮飲食同keep fit既人都照顧埋幾貼心👍🏻 另外樓底夠高,裝修行簡約路線,亦都有window seat可以望風景都幾舒服,係一個性價比幾高既選擇😌(5 😍 係滿分,🤩係半分)多寶薯粒鑊仔 🐮🐷🥓🥔🍳 - $140 (好味指數:😍😍😍😍🤩)baby size既份量都唔細,夠飽肚亦都有超多料🤩 包括香腸、煙肉🥓、紐西蘭草飼牛肉粒🇳🇿🐮、蘑菇🍄、洋蔥🧅、水煮蛋🍳,同埋車打芝士🧀️,有啲似all-day breakfast😂 配搭好豐富,香腸應該係紐倫堡腸,香腸除了用左大蒜🧄、胡椒⚫️等醃製之外仲加左馬鬱蘭減少左豬肉🐷既肥膩感亦保留到肉味🐷;煙肉🥓濃厚鹹鮮帶有啲鹹香;牛肉粒🐮係草飼牛🐮,脂肪量比較少同埋肌肉會強壯啲,所以肉質紮實啲但唔會韌,幾重牛味🐮,亦都會健康

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
多寶薯粒鑊仔

baby size既份量都唔細,夠飽肚亦都有超多料🤩 包括香腸、煙肉🥓、紐西蘭草飼牛肉粒🇳🇿🐮、蘑菇🍄、洋蔥🧅、水煮蛋🍳,同埋車打芝士🧀️,有啲似all-day breakfast😂 配搭好豐富,香腸應該係紐倫堡腸,香腸除了用左大蒜🧄、胡椒⚫️等醃製之外仲加左馬鬱蘭減少左豬肉🐷既肥膩感亦保留到肉味🐷;煙肉🥓濃厚鹹鮮帶有啲鹹香;牛肉粒🐮係草飼牛🐮,脂肪量比較少同埋肌肉會強壯啲,所以肉質紮實啲但唔會韌,幾重牛味🐮,亦都會健康啲;蘑菇🍄清新爽滑;車打芝士🧀️軟滑濃厚;水波蛋🍳滑嫩,睇住流心既蛋漿幾正🤤 配埋主角 - 炸過既薯粒🥔,口感比起平時食既薯條🍟同薯格🥨特別,表面香脆,裡面綿密,感覺每一粒既層次都豐富啲~ 整體好香口惹味,每一種食材既鹹香都配合得幾好,有油香又唔覺得漏幾好食😋雖然邪惡😈但係好滿足😌 有咁多肉真係啱晒食肉獸😜
班蘭班戟

班蘭班戟 🌿🥞 - $128 (好味指數:😍😍😍😍)
上枱既時候班戟仲係熱既😍 班戟🥞口感濕潤,會比較紮實,有幾香既蛋味🥚,同埋有斑蘭🌿既清香,不過略嫌濕左少少同埋如果再甜啲既話個香味就更加出~ 另外上面有啲輕身、幾重奶味既cream🥛,旁邊仲有唔少既士多啤梨🍓、藍莓🫐、青蘋果🍏,酸酸甜甜幾清新同埋唔咁寡~ 另外不得不提既係旁邊仲有啲拖肥糖脆脆,呢個脆脆令人覺得好驚喜🤤 甜甜地卜卜脆帶有啲焦香,起左個好好既點綴效果~
鮮芒果士多啤梨窩夫

鮮芒果士多啤梨窩夫 🥭🍓🧇 - $95 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
小編真係既鍾意食呢個窩夫🧇,行既係密度比較低既美加風味窩夫🧇,餅漿以麵粉、雞蛋🥚、牛奶🥛、油等等做混合而成,秘訣在於將蛋黃同蛋白分開打,將所有材料混合之後再將蛋白混入餅漿內,加上夠厚身所以口感就脆口鬆化啲,有幾濃郁既蛋香🥚同奶香🥛,烘既時間夠所以食落更加香口,就算配埋雪糕🍦都唔會腍~ 上面有一球阿波羅雪糕🍦,有4款可以揀,分別係瑞士朱古力🇨🇭🍫、士多啤梨🍓、焦糖、楓糖核桃🍁🌰,小編就揀左瑞士朱古力🇨🇭🍫 可可既香氣濃郁,回味悠長,個雪糕🍦口感飽滿細膩,有幾重既奶香🥛,同窩夫🧇一凍一熱嗰種碰撞真係幾正🤤 另外仲有啲超甜芳香既芒果🥭粒、酸酸甜甜既士多啤梨🍓、士多啤梨醬🍓、芒果醬🥭同埋cream🥛,令到個感覺清爽啲真係正😍
(P.S. 如果想要Movenpick既雪糕🍦可以加$35)

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩