2024-02-10 18 瀏覽
💈今日熊妹等埋阿妹放工,就去左位於太子近期正式開業的牛排工房《The Steakhaus》試新野喇🆕!📌新店新開張新裝修好新淨呀!門口以一條紅色霓虹光管做招萊,感覺十分搶眼。📌以bauhaus風格的裝潢,黑白格仔🏁的地板圖案配以啡色的沙發椅及枱凳,帶出古典的歐陸風味。📌地方都幾大,有多張二人枱及四人枱。📌二人撐枱腳的高枱非常有情調💑。📌四人枱以沙發坐位🛋為住,空間大啲,又坐得舒服。📌牆上還掛上多個發放暗暗橙光的燈泡💡,令到整間餐廳感覺好柔和又浪漫。📌新店新餐牌,話明牛排工房,牛排種類都有4款,唔想食牛可以揀豬鞍架同羊架,另外仲有沙律🥗、小食🍢、意粉🍝同甜品🍩。甜薯條,$38阿妹放工太肚餓了,先食個小食先。有甜薯條同薯條揀,一定會揀甜薯條🍠。冇諗過幾大兜喎,份量好多下,啱啱炸起熱辣辣,脆卜卜,內裏甜薯又軟熟,就咁食已經好有甜味,唔點茄汁都好好味,點埋茄汁🥫就多個蕃茄甜酸味道。咁嘅價錢咁嘅份量,絕對係超抵食!香草羊架(3支骨),$98聽講除咗牛之外,《The Steakhaus》嘅羊架都幾掂,所以熊妹同阿妹都有興趣試吓羊!面頭鋪滿香草嘅羊架🐩,一上枱芬香撲鼻👃🏻,聞到都流晒口水。羊架🦴焗到
📌地方都幾大,有多張二人枱及四人枱。
📌二人撐枱腳的高枱非常有情調💑。
📌四人枱以沙發坐位🛋為住,空間大啲,又坐得舒服。
甜薯條
甜薯條,$38

咁嘅價錢咁嘅份量,絕對係超抵食!
香草羊架
香草羊架(3支骨),$98

面頭鋪滿香草嘅羊架🐩,一上枱芬香撲鼻👃🏻,聞到都流晒口水。羊架🦴焗到全熟,一啲血水都冇,肉質好軟腍,全熟都唔會鞋口,仲有肥肉位嘅均勻脂肪分佈,一啖咬落去,油脂泌晒出嚟混合係羊肉入邊,羊羶味都幾出,而香草嘅獨特味道加多重香料嘅味道,減低咗少少羶味,變得冇咁濃烈,鍾意食羊🐏嘅朋友一定會好喜歡,呢份羊架真係做得幾出色!

仲有一大堆烤焗咗的薄荷葉墊底,薄荷葉🥬烤焗後抽乾晒水份,變成好似炸薄荷葉片,超級脆口,味道鹹鹹淡淡,食完羊肉再食吓啲蔬菜葉,中和返口腔羊羶強烈嘅味道。
經典卡邦尼披薩
經典卡邦尼披薩,$118
平時卡邦尼意粉就食得多,發現咗有呢款卡邦尼pizza咁特別,真係想試吓!

《The Steakhaus》嘅Pizza🍕有別於一般嘅圓形形狀🔵,取而代之係長方形,切成四塊變成正方形◼️,咁樣Pizza嘅材料就可以平均分佈整個Pizza嘅每個位置,唔會集中係圓嘅中間,食法唔同啲喎。

卡邦尼嘅材料:煙肉🥓、奶油🍼、芝士🧀全部雲集喺Pizza上面,味道就係好creamy,熊妹習慣加埋 tabasco食,帶份微酸辣嘅效果。餅底係餅乾底,薄得來又有厚度,唔係紙餅乾咁薄,食落脆口又有咬口,一開四都好大一件,真係抵食!
水牛芝士番茄羅勒闊條麵,$108
食完羊架食完Pizza,食埋意粉就圓滿啦。
水牛芝士番茄羅勒闊條麵
芝士同蕃茄不嬲都係最佳配搭,蕃茄肉醬比較稀身,醬汁都好多,每條闊條麵🧀都沾滿肉醬,再加埋一粒粒水牛芝士🧀,淡淡嘅水奶味🥛混合係酸甜蕃茄肉醬入邊,味道好夾。
玉桂青蘋綠茶
玉桂青蘋綠茶,$48
呢杯綠茶以一個葫蘆玻璃杯呈上,造型咁特別已經好吸睛👀。清香嘅綠茶加入青蘋果糖漿🍏,無額外加糖,只係靠糖漿嘅糖分🍯,所以成杯綠茶都唔係好甜,啱晒喜歡少甜又唔飲得咁多甜嘅阿妹。

綠茶入邊加入咗少許玉桂粉,肉桂同蘋果不嬲都絕配,杯上面仲擺放左成條玉桂條,店員話如果想玉桂味濃啲,可以成條玉桂條放入去浸,味道就更濃。
📌《The Steakhaus》扒房復古的環境格局,氣氛浪漫,食物味道大眾化,價錢親民,食咗四樣嘢連据扒加埋一杯飲品,都係四百幾蚊,想感受吓歐陸扒房嘅氣氛絕對係一個平價高質選擇!
2024-01-30
甜薯條