2019-06-20 501 瀏覽
平日路經士丹利街,總覺得這餐廳大門深鎖,充滿神秘感。今日終於有機會一窺究竟,試下佢既菜式😄入到去感覺自然舒適,可能時間尚早的關係,食客不是太多,侍應因此而照顧得非常周到。前菜是涼拌白木耳,第一次食,感覺比黑木耳更爽口。酸酸甜甜的醬汁十分開胃。隨後係鹿兒島叉燒和蔥油花甲, 叉燒肉香甜美,有油夠肥先好食。👍花甲好入味,硯肉又鮮嫩😋嗌左兩款湯,分別係陳皮鴨絲羹同杏汁豬肺湯。鴨絲湯採用了20年的陳皮一齊煮,啖啖湯都有陳皮絲既味道。杏汁豬肺湯值得一讚,口感好滑杏仁味好濃,飲得出係用心之作。呢個煙薰雞,未上台已經聞到味道,做法好特別,二個人半隻雞既分量,好飽😅辣炒豆腐,唔食得辣既要小心🌶🌶🌶真系好辣😂自問唔系食10少辣果d都覺得辣🥵陳皮荷葉蒸雞飯,雞肉好嫩滑,20年陳皮既味道食完依然在口中徘徊。甜品係的骰既糕點,合桃酥香脆,馬拉糕則夠鬆軟。最後還有桃膠燉奶,奶味好濃,好味既甜品作總結,非常滿足。

杏汁豬肺湯值得一讚,口感好滑杏仁味好濃,飲得出係用心之作。
甜品係的骰既糕點,合桃酥香脆,馬拉糕則夠鬆軟。

最後還有桃膠燉奶,奶味好濃,好味既甜品作總結,非常滿足。
  • 杏汁燉白肺
  • 鹿兒島茶美豚叉燒